U jednoj od banaka krenuli su smanjivati ‘dopuštene minuse’, evo kako je u ostalima

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2020. u 12:30
FOTO: Pixabay

Pojedine su novčarske kuće počele slati obavijesti o smanjenju dozvoljenih prekoračenja (minusa op.a.) koje stupa na snagu od listopada.

Od sredine listopada građani više neće imati poštede u smislu vraćanja dugova različitim davateljima usluga. Preciznije, ovrhe koje su bile stopirane zbog pandemije, sada dolaze na naplatu. Da je gotovo s poštedama, shvatili su ovih dana i bankovni klijenti. Pojedine su novčarske kuće počele slati obavijesti o smanjenju dozvoljenih prekoračenja (minusa op.a.) koje stupa na snagu od listopada.

Građani koji su, zbog koronakrize, ostajali bez posla ili su im, u većini slučajeva, bila smanjena primanja, u ožujku su, podsjetimo, dobili obećanje od banaka da im se do daljnjega neće dirati u dozvoljene minuse kako ne bi upali u još veći financijski glib. To je, naime, bila jedna od popularnih “covid mjera” kojom se osiromašenim klijentima izlazilo u susret, piše Slobodna Dalmacija.

Iz OTP banke ovih dana klijente obavještavaju o “ažuriranjima dopuštenih prekoračenja po tekućim računima” što je službeni naziv za smanjenje minusa.

– Kako smo i najavili u mjerama pomoći našim klijentima za vrijeme trajanja posebnih prevencijskih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusom, OTP banka je u sklopu svih ostalih mjera odgodila i redovito polugodišnje ažuriranje dozvoljenih prekoračenja po tekućem računu u ožujku za nakon 1.rujna ove godine kako je i navedeno na našim stranicama.

Novo dozvoljeno prekoračenje neće uzimati u obzir period od šest proteklih mjeseci, već samo posljednja tri mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz) koja bi zbog primjene mjera pomoći Vlade RH i ipak relativno dobre turističke sezone trebala realističnije ocrtavati financijske prihode klijenata. Sukladno Općim uvjetima poslovanja, klijentima se od 7. rujna dostavljaju obavijesti o najavi ažuriranja visine dozvoljenog prekoračenja koje će se izvršiti 10. listopada 2020. godine – objašnjava Silvija Bareša, glasnogovornica OTP banke.

Onima koji to neće moći financijski podnijeti, banka daje svesrdnu pomoć, u vidu kredita za obročnu otplatu dugovanja.

– Klijentima koji neće biti u mogućnosti dovesti svoje korištenje prekoračenja u novi okvir iznosa dozvoljenog prekoračenja banka, sukladno Zakonu o potrošačkom kreditiranju (ZPK) otvara kredit za podmirenje dugovanja po tekućem računu (sukladno Općim uvjetima poslovanja za fizičke osobe, članak 4.9.2. Klijentu kojemu je najavljeno umanjenje ili ukidanje prekoračenja, a navedeni iznos nije podmiren u roku od 30 dana od dana dostave obavijesti, banka može odobriti kredit za otplatu iznosa umanjenog ili ukinutog prekoračenja). Kredit se odobrava na rok od 12 mjeseci, bez dodatnog troška.

Iz Raiffeisen banke (RBA) poručili s nam kako oni “prešutna prekoračenja” trenutačno ne smanjuju, osim ako to njihovi klijenti sami ne zatraže.

Klijenti Privredne banke Zagreb (PBZ), također, mogu još uvijek računati na poštedu kad su u pitanju prekoračenja po tekućim računima.

– Banka nije započela s obnavljanjem prekoračenja sukladno prosjeku primanja odnosno još uvijek je na snazi Covid mjera kojom su prekoračenja zadržana u istom iznosu – odgovorili su nam u PBZ-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close