U javnu raspravu o reformi HGK javila se dva gospodarstvenika!

Autor: Marija Brnić , 25. lipanj 2021. u 08:01
A godinama se u javnosti raspravljalo o reformi sustava/MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Izvješće i svoje odgovore na pristigle komentare Ministarstvo gospodarstva će objaviti idući tjedan.

Reforma komorskog sustava i ukidanje obveznog članstva godinama je jedna od dominantnih tema u javnom prostoru za koju iz redova poslodavaca svih veličina i sektora lobiraju kod svih dosadašnjih vlada, no, sada kad je pokrenut prvi konkretan korak ka zakonskom mijenjanju tog sustava, svi su zanijemili.

Na prijedlog smjernica po kojima će se u narednim tjednima resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremati prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori u provedenoj javnoj raspravi stiglo je ukupno – sedam komentara, s tim da su ih dala tek dvojica gospodarstvenika.

Oni ukazuju na nelogičnost u konceptu koji je složilo Ministarstvo, jer se najprije navodi kako je cilj budućih izmjena uvođenje dobrovoljnog članstva, da bi u daljnjoj razradi bilo spominjano samo ukidanje obveze plaćanja članarina za mikro i male poduzetnike, dok bi ta obveza ostala za srednje i velike tvrtke.

Takav pristup ovaj dvojac drži promašajem, jer bi, ako je članstvo dobrovoljno, članarina trebala biti obvezna samo za one koji žele biti članovi.

Ministarstvu je sugerirano stoga da se kod izrade zakona svakako jasnije definira to “novo” obvezno članstvo, odnosno, kako jedan od njih navodi, hoće li dosadašnji obvezni članovi zapravo postati samo korisnici komorskih usluga koje će zasebno plaćati.

Za takav režim smatraju potrebnim već u prijedlogu zakona predvidjeti hoće li oni koji će biti oslobođeni članarina moći birati između primjerice između korištenja jedne ili više usluga, odnosno paketa uz plaćanje po cjeniku “PPG” ili dobrovoljnog ugovaranja članstva na 12, 24 ili 48 mjeseci.

No, ukazuju da i samo Ministarstvo u obrascu prethodne procjene zakona o HGK navodi kako učinka promjene zakona nema ili je neznatan, budući da je u 98 posto slučajeva riječ o davanju na razini od 42 kune mjesečno.

Izvješće i svoje odgovore na pristigle komentare Ministarstvo će objaviti idući tjedan, a potom prionuti izradi zakona, koji će, s obzirom na vremenski rok, umjesto, kako je predviđeno, u Sabor do polovice srpnja moći stići samo u javnu raspravu.

Komentirajte prvi

New Report

Close