FOTO: U Jakovlju otvorena jedna od od najvećih austrijskih greenfield investicija u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 17. lipanj 2022. u 11:24
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković, koji je nazočio svečanom puštanju tvornice u FACC-a u rad, istaknu je da se radi o primjeru kako bi svaka investicija u Hrvatskoj trebala izgledati.

U svijetu će u narednih 20 godina biti proizvedeno 40 tisuća novih zrakoplova, a u svakom od njih će biti i dijelovi iz nove tvornice austrijsko-kineske avionske i svemirske industrije Fischer Advanced Composite Components (FACC) koja je u petak otvorena u Jakovlju kod Zagreba. Kako je pojasio Robert Machtlinger, direktor FACC grupe, radi se o investiciji od 15 milijuna eura koja će značajno povećati začaj FACC-a na globalnom tržištu. “Kada smo krenuli prije 30-ak godina kao mala tvrtka u Austriji s 35 entuzijasta koji su počeli razvijati kompozitne materijale, sanjali smo da ćemo postati ovo što smo sada – korporacija s tri tisuće ljudi u 13 zemalja i lanjskim prihodom od pola miijarde eura. Trenutno u Hrvatskoj imamo 170 zaposlenih stručnjaka za aviotehnologiju u ovoj tvornici, do kraja godine će ih biti 250, a u naredne tri godine više od 700. Mi u svijetu zajedno s ovom najnovijom, ukupno 15 tvornica u kojima rade 42 nacije što i na ovaj način pokazuje koliko smo multikuluralno okruženje koje djeluje globalno”, kazao je Machtlinger. Dodao je da su njihovi kupci iz čitavog svijeta, a najviše tvrtke iz EU, Kine, Indije, SAD-a te Kanade. Tvrtka je prije korona krize, koja je snažno pogodila čitavi sektor avioindustrije, dosezala i 750 milijuna eura  prihoda, a Machtlinger najavljuje da oni s ovom tvornicom u Jakkovlju ne misle stati nego i dalje gledaju kako proširiti poslovanje i svoje operacije.

Premijer Andrej Plenković, koji je nazočio svečanom puštanju tvornice u FACC-a u rad, istaknu je da se radi o primjeru kako bi svaka investicija u Hrvatskoj trebala izgledati. “Prvi kontakti s FACC-om su uspostavljeni 2017., a u kratkom vremenu nakon toga su mnoge institucije, javne i privatne na svim stranama, donijele brojne odluke. Sada svjedočimo uspješnoj finalizaciji ovog projekta od 15 milijuna eura i 700 novih radnih mjesta”, kazao je Plenković. Dodao je da je, u razgovoru s čelnicima FACC-a, saznao da su oni kao lokaciju za ovu tvornicu razmatrali 10-ak zemalja u centralnoj i istočnoj Europi, uglavnom članice EU, ali su u obzir bile uzete i Ukrajina te Srbija. “Njihova procjena da je Hrvatska najbolji kanditat, kako zbog signorsnoti, povezanosti, EU integracija te pouzdanog i sugurnog puta kojim idemo naprijed, sada se pokazala kao proročanska jer smo na pragu eurozone i Schengena, a o prometnoj infrastrukturi i regulativi te poticajima i da ne govorimo”, naveo je premijer Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close