U istarskom gradu zatvorena gradilišta, a slijedi i uklanjanje bespravnih objekata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2023. u 08:51
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Incijativi protiv bespravne gradnje pridužila se i Makarska.

Bespravna gradnja na području Istre godinama buja. Procjenjuje se da je na Poluotoku gotovo 50 tisuća bespravno izgrađenih objekata. I tome se konačno želi stati na kraj. Samo na području Mandriola proteklog je tjedna građevinska inspekcija zatvorila 14 gradilišta, a Grad Vodnjan donio rješenja o uklanjanju tih bespravnih objekata, javlja HRT.

Vodnjan kreće u obračun s bespravnim graditeljima

Takvih i sličnih objekata na Vodnjanštini je više od 3 tisuće. Grad je tome odlučio stati na kraj i kazniti bespravne graditelje. Od početka godine komunalni redari napravili su 300 zapisnika o bespravnoj gradnji.

“Ovo što su zapečaćena ta gradilišta su efekt upravo 50-ak prijava koje smo poslali prema građevinskoj inspekciji. To se pokreće s naše strane i vidimo da ima efekta. Mislim da je to obaveza grada Vodnjana da se napravi i da se postupa tako”, istaknuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

Komunalni redari na Vodnjanštini su svakodnevno na terenu. Dnevno zapišu i 20-ak bespravnih objekata. I u građevinskoj inspekciji tvrde da kontinuirano kroz akcije provode inspekcijske nadzore na području Vodnjana.

Bespravno se gradilo svugdje

Na istarskom poluotoku bespravna gradnja problem je posljednjih 20-ak godina. Ipak bespravno se gradilo svugdje, na gotovo svakom dijelu istarskog priobalja pa i na zaštićenim područjima. No, ni ondje još nitko nije platio kaznu.

“Mi smo pokrenuli kaznene prijave i to je jedino što nam je preostalo. Na kraju krajeva i tako, nadamo se, da ćemo stopirati ilegalnu gradnju barem na našim zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost”, naglasila je Silvia Buttignoni, ravnateljica JU Natura Histrica.

Stoga su iz Nature Histrice i Istarske županije upozorili da je sustav preblag prema bespravnoj gradnji.

“Ako država, odnosno državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra prepustite ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Siguran sam da ćemo se znati nositi, obračunati. Treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja”, rekao je Boris Miletić, istarski župan.

I IDS te dio istarskih gradova i općina krenuli su žestoko u borbu protiv bespravne gradnje. Pokrenuli su mrežnu stranicu – bespravnagradnja.hr na kojoj se mogu vidjeti razmjeri takve gradnje te je se može prijaviti.

Zasutavlja se betonizacija i u Dalmaciji

Kako javlja Hina, ovoga tjedna Grad Makarska postao je prvi je grad u Dalmaciji koji se pridružio toj inicijativi protiv bespravne gradnje. Grad Makarska je još lani u srpnju tražio od inspektorata da u Makarskoj otvori radno mjesto građevinskog inspektora, no, dodao je, od toga zasad ništa.”Prošle godine smo napravili izmjene i dopune Prostornog plana u tekstualnom smislu kojima se prvi put u povijesti Makarske ne šire građevinska područja, već zaustavlja daljnja betonizacija. Svi moramo voditi računa o kvaliteti života naših građana, ali i misliti na buduće generacije. Prostor je zaista naš najvrjedniji resurs”, zaključio je  makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

Komentirajte prvi

New Report

Close