U ilegalnom postrojenju ‘pranjem’ plavog dizela zaradili 28 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2017. u 10:06
Foto: Thinkstock

Između ostaloga, pronađeno je stotinjak vreća aktivnog ugljena, kvarcni pijesak, sulfatna kiselina, velike crpke za utakanje i istakanje tekućine te postrojenje s filterima i sastojcima pomoću kojih se odvaja euromarker iz plavog dizela.

Protiv deset osoba Općinsko državno odvjetništvo Osijek podiglo je optužnicu vezano uz slučaj pranja plavog dizela u ilegalnom postrojenju u Tomašancima kod Đakova. Kako piše Glas Slavonije, optužene se tereti za utaju poreza, pomaganje u utaji, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pomaganja u istom, te onečišćenja okoliša.

U optužnici se nalaze imena 33-godišnjeg direktora dva trgovačka društva iz Đakova i 55-godišnje direktorice dva trgovačka društva iz Đakova. Tereti ih se da su od 1. siječnja 2014. do 23. rujna prošle godine, u Đakovu i Tomašancima zajedno, nakon što su uz pomoć ostalih okrivljenika pribavili i izradili neistinitu poslovnu dokumentaciju o kupnji i prodaji plavog dizela i eurodizela između više trgovačkih društava, te nakon što su u postrojenju 52-godišnjaka stvarno kupljene količine plavog dizela filtrirane u eurodizel, takvo gorivo dalje distribuirali u maloprodaju i veleprodaju.

Također im se stavlja na teret da su tako neistinitim evidentiranjem prometa plavog dizela i eurodizela umanjili obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i trošarina čime su oštetili državni proračun za gotovo 28 milijuna kuna (27.864.396,87 kn).

Navedeni dvojac i 52-godišnjaka, Odvjetništvo tereti i da su u istom razdoblju pri proizvodnji eurodizela iz plavog dizela, protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša, ispustili u tlo veće količine otpadne smjese kamenog ugljena, kvarcnog pijeska i sulfatne kiseline s ostacima naftnih derivata. Zbog toga je došlo do trajnog onečišćenja tla.

Podsjetimo, u ilegalnom postrojenju u Tomašancima pronađeni su svi sastojci potrebni za “pranje” plavog dizela u eurodizel. Između ostaloga, pronađeno je stotinjak vreća aktivnog ugljena, kvarcni pijesak, sulfatna kiselina, velike crpke za utakanje i istakanje tekućine te postrojenje s filterima i sastojcima pomoću kojih se odvaja euromarker iz plavog dizela. Pronađeno je i improvizirano postrojenje za proizvodnju lažnog dizela, spremnici, podzemni spremnik…

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neko izgleda nije platio na vrijeme

New Report

Close