U igri za Petrokemiju Bige Holding, Agrofert i Borealis

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 14. siječanj 2014. u 22:00
U Vladi su zadovoljni/Marko Lukunić/PIXSELL

U Vladi koja je najavila kako će zadržati kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu do veljače očekuju obvezujuće ponude.

Neobvezujuće ponude za ulazak u Petrokemiju dala su četiri ulagača – mađarski Bige Holding, odnosno njihova tvrtka kćer Nitrogenmuvek, češki Agrofert, poljski Azoty i austrijski Borealis.

Kako je ponuda Poljaka je odbijena pa su u trci tri potencijalna strateška partnera. U Vladi su zadovoljni što se je javilo čak četiri ponuđača, jer je to dvostruko više ponuda od nedavnih za Croatiu osiguranje i HPB. "Do kraja veljače očekujemo obvezujuće ponude. Očekujemo od ulagača da zadrži proizvodnju i zaposlenost", kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.Prvi interesent za Petrokemijom bio je austrijski Borealis, koji se spominje i najvjerojatnim kandidatom. Ta je kompanija prve kontakte s još bivšom upravom i sindikatima uspostavila prošle godine. Zadnji se je u igru ubacio mađarski Bige Holding. Zašto Poljaci nisu zadovoljili uvjeti ne zna se, kao ni iznos koji su spremni dati potencijalni ulagači.

 

150milijuna

eura kapitala minimalno je potrebno Petrokemiji

Borealis je primjerice nedavno ušao u bugarski Neochim AD, kompaniju koja proizvodi umjetna gnojiva, s udjelom manjim od 25 posto, što znači da bi na takav ugovor mogao biti spreman i u Petrokemiji. Država je već ranije odredila da će u kutinskoj tvrtki zadržati kontrolni paket od 25 plus jednu dionicu. U kolovozu je Petrokemija dovršila dva kruga dokapitalizacije, u kojim su sudjelovali fondovi i država i kroz koju je temeljni kapital povećan za oko 186 milijuna kuna, na 754 milijuna kuna. Petrokemija trenutačno zapošljava nešto više od dvije tisuće ljudi. U devet mjeseci 2013, poslovala je s gubitkom od 189,4 milijuna kuna. Prema nekim računicama kutinskoj tvrtki potreban je dodatni kapital od 150 do 200 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close