U Hrvatsku stigla nova pošiljka pripravka kanabinoida

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2019. u 12:57
Foto: Getty Images

Pripravci koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najvise 30 dana.

U Republiku Hrvatsku stigla je nova pošiljka pripravka kanabinoida. Distribucija pripravka u ljekarne obavljati će se preko veledrogerija.

Pripravak je u obliku uljne otopine u bočicama od 25 ml s dozatorom. Izdaje se  na liječnicki recept i dostupan je u jednoj formulaciji i jačini: Tilray Oral Solution 10,0 mg THC i 10,0 mg CBD u 1 ml ulja, što je dva do četiri puta jača formulacija u odnosu na prethodne.

Na svakoj bočici nalazi se kapaljka kojom se pripravak moze točno dozirati, s oznakarna u mililitrima (rnL), što omogučava precizno doziranje od strane pacijenta, a sukladno dozi koju je propisao liječnik za odredenu indikaciju.

Kapi se u propisanoj dozi mogu uzimati dodavanjem u jelo ili uz nekoliko gutljaja vode.

Pripravke kanabinoida mogu propisivati izabrani doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, temeljem preporuke liječnika specijalista. Liječnici specijalisti, koji sukladno pravilniku mogu preporučiti ove pripravke su: specijalisti neurologije, internisticke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije. Liječnici pripravke kanabinoida propisuju za indikacije i u količinarna sukladno Preporukarna za doziranje kanabinoida i Tablicarna za doziranje donesenim  od strane Povjerenstva za primjenu konoplje u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva.

Pripravci kanabinoida izdaju se isključivo u ljekami, na recept koji je propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zastiti, pri čemu trošak lijeka snosi pacijent, bez mogucnosti refundacije od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom da se radi o pomočnoj terapiji.

Pripravci koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najvise 30 dana. Ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana liječenja ne smije biti veća od 7,5 g.

Dodatne informacije dostupne su na službenim mrežnim stranicama Imunoloskog zavoda i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close