‘U Hrvatsku se može uvesti i prodavati meso zamrznuto i 40 godina’

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2016. u 13:30
Foto: Shutterstock

Čuđenje je na sastanku izazvala i informacija kako se hrana s određenim sojevima salmonele smatra – zdravstveno ispravnima. Tako je, naime, regulirano državnim pravilnicima.

Samo 90.000 kuna isplaniralo je Ministarstvo zdravlja za kontrolu hrane u ovoj godini u svih pet slavonskih županija. No, iznos je srezan pa se zadržao, za sada, na tek 45.000 kuna. Glavninu tog posla odrađuje osječki Zavod za javno zdravstvo.

"Analizirali smo 45 uzoraka kolača, 41 sladoleda, 17 sira, niti jedan mesa i 49 sendviča. Dakle, ukupno 152 uzorka za cijelu istočnu Hrvatsku. Ministarstvo očito nema dovoljno novaca", iznijela je zabrinjavajuće podatke dr.sc. Suzana Ćavar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju ZJZ Osijek. Njihov laboratorij, piše Večernji list, nije jedini u Slavoniji pa su moguća odstupanja od te statistike, ali neznatna.

Upravo je Osječko-baranjska županija naš najveći proizvođač mlijeka, mesa, voća i povrća pa se o sigurnosti hrane, u svjetlu najnovijih afera, govorilo danas na sastanku župana Vladimira Šišljagića s predstavnicima Agencije za hranu, ZJZ-a, Veterinarske inspekcije, Hrvatske poljoprivredne komore, kao i obrtničke te gospodarske komore.

Što se tiče salmonele, ukupno 1657 uzoraka mesa pregledano je u Hrvatskoj u 2013., a zdravstveno neispravan bio je tek jedan. Godinu kasnije, analizirano je njih 1865, devet je bilo neispravno.

– Velika akcija kontrole piletine odrađena je lani, kada je uzeto 5277 uzoraka, a 143 su bila zdravstveno neispravna. Kada se kontrole pojačaju, normalno da će se nešto naći – kazala je Andrea Gross Bošković, ravnateljica Agencije za hranu.

Čuđenje je na sastanku izazvala i informacija kako se hrana s određenim sojevima salmonele smatra – zdravstveno ispravnima. Tako je, naime, regulirano državnim pravilnicima.

– Salmonela je salmonela, svaka je opasna za zdravlje – reagirao je na to dr. Josip Milasiz osječkog ZJZ-a.

Inače, više od tri milijarde eura hrane i poljoprivrednih proizvoda uvezeno je lani u Hrvatsku.

– Uvozimo smeće, dok domaći proizvođači proizvode daleko kvalitetniju i zdravstveno ispravnu hranu – ističe župan Šišljagić.

Zbog sankcija na relaciji Europske unije i Rusije, u ljeto 2014., stvorilo se, nastavio je, 12 milijardi eura "viškova" pa je iz Slavonije još tada upozoravano kako će "Hrvatska postati meta proizvoda iz EU".

– Nemamo zakonski rok koliko meso smije biti zamrznuto, nego samo preporučeni. Može se uvesti u Hrvatsku i prodavati meso zamrznuto 40 godina, a da se ne prekrši niti jedan hrvatski zakon – rezimirao je Željko Kraljičak, dožupan zadužen za poljoprivredu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Najbolje su arhivska piletina iz berbe 1998 i svinjetina iz berbe 2010.
To bi trebalo pisati ,skupa s geografskim porijeklom , na svakom jelovniku i rashladnoj vitrini.

New Report

Close