U Hrvatskoj zabilježen rast neto plaće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2017. u 11:56
Foto: Davor Javorović / Pixsell

U odnosu na prosinac lani prosječna je mjesečna neto plaća za siječanj bila viša za 57 kuna ili nominalno za 0,97 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 5.895 kuna, što je nominalno oko 1 posto više nego mjesec dana prije, pokazuje prvi podatak koji je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na prosinac lani prosječna je mjesečna neto plaća za siječanj bila viša za 57 kuna ili nominalno za 0,97 posto.

U odnosu na siječanj 2016., prosječna je neto plaća za prvi mjesec 2017. bila nominalno viša za 4,4 posto ili za 249 kuna.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj ove godine iznosila je 7.911 kunu. Na mjesečnoj razini to je nominalni rast za 1,02 posto ili za 80 kuna, a na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća bila veća za 202 kune ili nominalno za 2,6 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovako kako se u RH izračunava prosječna plaća, to se nigdje u svijetu tako ne radi jer je naprosto pogrešno. Prosječna plaća tako se iskazuje daleko većom nego što je to realno. Tako rade i s prosječnim brojkama kako bi utvrdili razne doprinose. Sve previsoko i nerealno za hrvatske standarde. Pa se čude da s jedne strane previše plaćaju i naplaćuju, ovisno o tome tko što dobiva. Ali je uvijek pogrešno. Ova nova politika dijeljenja novca (kojeg nemaju) svakome tko otvori šaku i prijeti odlaskom (iseljenjem) i štrajkom će doći na naplatu. To porezni obveznici niti trebaju niti mogu platiti. Kad budu i one koji još plaćaju račune i poreze naljutili, pa i oni odu vani, onda će ostati sami na troškovima i neće imati koga zajebavati i pljaćkati iz mjeseca u mjesec. No neće oni niti onda shvatiti što rade i što su radili. Ne vide realnost, ne vidi prilike, stvarnosti i gdje žive, s kojim sredstvima i mogućnostima. Žive na visokoj nozi a ne prihoduju ništa i ničim. Tako su Grci nekoliko desetljeća pa su otišli kolektivno u krasni k…ac.

New Report

Close