U Hrvatskoj sve više slučajeva flurone

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2022. u 09:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nošenje maski, distanca, izbjegavanje okupljanja i provjetravanje prostorija bilo je uspješno i za suzbijanje drugih respiratornih virusa uključujući i gripu.

Kako Večernjem listu kažu u HZJZ-u, u Nacionalnom referentnom laboratoriju za gripu virus je od početka sezone do prošlog tjedna potvrđen u 1358 uzoraka, a najviše slučajeva, 355, zabilježeno je prošli tjedan. Dominira tip A/H3N2, koji čini 96,6 posto svih potvrđenih uzoraka.

Tip B još nije detektiran, kaže doc. dr. sc. Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku u Službi za mikrobiologiju HZJZ-a, koja otkriva i da je dosad dokazano 25 slučajeva tzv. flurone, istovremene zaraze gripom i virusom SARS-CoV-2. U posljednja tri tjedna broj oboljelih od gripe raste. Takvi trendovi u godinama prije korone bilježeni su potkraj prosinca i početkom siječnja.

“Pretpostavljam da je manji broj oboljelih od gripe zbog svih mjera kojima smo se služili protiv COVID-a. Nošenje maski, distanca, izbjegavanje okupljanja i provjetravanje prostorija bilo je uspješno i za suzbijanje drugih respiratornih virusa uključujući i gripu. Neki oboljeli su vjerojatno prošli ispod radara, i ako su imali blaže simptome nisu se ni javili iječniku znajući da se gripa liječi simptomatski”, kaže.

Kad je riječ o koroni, i tu je stanje mirnije nego prije nekoliko mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close