U Hrvatskoj počinje telemedicina: Bitno će skratiti liste čekanja i povećati dostupnost zdravstvenih usluga

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2020. u 08:40
Foto Nikola Ćutuk/PIXSELL

Župan Milinović, također liječnik, rekao je da su i on i svi domovi zdravlja (u Gospiću, Otočcu, Korenici, Senju i Novalji) jako zainteresirani za projekt.

Svih pet domova zdravlja u Ličko-senjskoj županiji uskoro će dobiti holtere, uređaje za 24-satnu EKG kontrolu rada srca te uređaje za 24-satno mjerenje krvnog tlaka, kao i brzi internet te mogućnost online slanja nalaza specijalistima, što je početak telemedicine, piše Zimo.

Na sastanku sa županom Darkom Milinovićem i ravnateljima domova zdravlja rekla je to u ponedjeljak u Gospiću ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Najavila je da će se time bitno skratiti liste čekanja i građanstvu bitno povećati dostupnost specijalističkih zdravstvenih usluga.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu ima tu mogućnost, a telemedicina je posebno važna za pacijente koji su u krajevima poput Ličko-senjske županije, gdje su udaljenosti od specijalista velike te se do njih do sada moralo putovati, rekla je Grba Bujević.

Istovremeno će se provesti i projekt e-usavršavanja za zdravstvene i nezdravstvene radnike tako što će Zavod za hitnu medicinu organizirati stručna predavanja, a na njih polaznici neće morati putovati, već će se uključiti u tzv. videokonferenciju.

Župan Milinović, također liječnik, rekao je da su i on i svi domovi zdravlja (u Gospiću, Otočcu, Korenici, Senju i Novalji) jako zainteresirani za projekt, pa će već idući tjedan Zavodu poslati zahtjev s pregledom da su osigurani prostorni i drugi preduvjeti za provedbu projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close