U Hrvatskoj jeftinije gorivo od prosjeka Europske unije

Autor: Poslovni.hr , 11. studeni 2021. u 08:52
Foto: Pixsell

Preračunato u eure, prosječna cijena litre benzina u EU stoji 1,55 eura ili otprilike 11,63 kune.

Hrvatska Vlada danas će produžiti mjeru ograničavanja cijena goriva na još mjesec dana.  Tportal provjerio je da li je nakon zamrzavanja cijena Hrvatska postala jeftinija od zemalja u okruženju.

Vladina uredba zaustavila je daljnji rast cijena, a teret je pao na leđa distributera te su oni morali smanjiti svoje marže. No i druge europske zemlje u međuvremenu su uvele različite mjere kojima su stabilizirale cijene goriva. Uz to, u protekla dva tjedna cijene nafte stagnirale su pa su smanjeni pritisci na rast cijena derivata.

Stoga se relativni odnosi cijena goriva u Hrvatskoj u odnosu na zemlje u okruženju nisu značajnije promijenili. Gorivo je u Hrvatskoj i dalje nešto jeftinije od prosjeka Europske unije, ali kao i ranije, skuplje od većine zemalja u okruženju.

Preračunato u eure, prosječna cijena litre benzina u EU stoji 1,55 eura ili otprilike 11,63 kune, što je oko pet posto više nego u Hrvatskoj. Razlika u cijeni dizela je manja. Litra dizela u EU košta u prosjeku 1,48 eura dok je u Hrvatskoj 1,46 eura.

Kada promatramo devet zemalja iz našeg bližeg okruženja, regulirana cijena eurosupera 95 od 1,48 eura viša je nego u šest promatranih zemalja. Samo u Italiji i Njemačkoj potrošači plaćaju višu cijenu nego u Hrvatskoj, piše Tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close