22 su novozaražena, od koronavirusa umrla i peta osoba, iduća dva do tri tjedna su kritična, ne izlazite ako ne morate

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2020. u 16:05
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Lijepo je vrijeme i normalno je da svi želimo van, ali dolazi najkritičnije razdoblje širenja ove bolesti i zato vam poručujem, ostanimo svi skupa doma, jasan je bio Beroš. Božinović je poručio da su to iduća dva do tri tjedna, te da se u tom periodu ne izlazi ako nije nužno.

Vili Beroš rekao je da u periodu od jutros u 9 imamo 22 pozitivna bolesnika, što je ukupno 657 bolesnika. U 24 sata to je 71 novi bolesnik, što je smanjenje u  odnosu na prethodna dva dana. Smrtnih slučajeva je pet, preminuo je bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom u anamnezi. Umro je u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, rekao je ministar Beroš.
Lijepo je vrijeme i normalno je da svi želimo van, ali dolazi najkritičnije razdoblje širenja ove bolesti i zato vam poručujem, ostanimo svi skupa doma, jasan je bio Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio je svima koji žele donirati te ih za sve informacije uputio na stranicu koronavirus.hr.

Alemka Markotić izjavila je da su građani koji imaju neke kronične bolesti u velikom riziku od ove bolesti.
Sad idemo prema onome što druge zemlje bilježe da je sve više starijih koji obolijevaju kao i onih s kroničnim bolestima, molimo ih da se još više paze, poručila je Markotić.
Kazala je kako nema novih pacijenata na respiratoru.
Vili Beroš naveo je da bi  postojeći broj respiratora trebao pokriti i nadmašiti hrvatske potrebe, ali da se čine napori da ih se na svjetskom tržištu nabavi još. Najvažnije je, još je jednom naglasio, da zadržimo linearni rast, da ne bude eksponencijalnog, da budemo odgovorni i da smanjenjem broja zaraženih omogućimo zdravstvenom sustavu da svima na vrijeme može pružiti potrebnu pomoć.
Božinović je izvijestio da je se prema prvim informacijama na tržnicama poštuju propisane mjere. Ponovio je da su iduća 2 do 3 tjedna kritična te da nitko bez velike potrebe ne bi smio izlaziti vani.

“Moramo izdržati u ovom režimu. Molimo građane da ne izlaze bez prijeke potrebe”, rekao je Božinović.

Sljedeća press konferencija stožera bit će sutra u 14 sati, na taj način i oni žele prorijediti okupljanje medijskih djelatnika. Isto tako, Božinović je rekao da se stožer želi pridržavati uputa stručnjaka za psihičko zdravlje prema kojima građani ne bi smjeli biti stalno usredotočeni samo na temu koronavirusa.

U Španjolskoj je u subotu broj preminulih od koronavirusa skočio za 832, u najsmrtonosnijem danu od izbijanja bolesti, na ukupno 5.690 pa je tako Španjolska zemlja s najviše umrlih na svijetu nakon Italije, gdje su umrle 9.134 osobe.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znam da je liječnicima to posao, al skidam kapu. Sad ce imat posla ko crnci. A Beros nek manje laprda po novinama i televiziji i neka im omoguci cim vise sredstva za rad, jer od laordanja koristi nema ….

New Report

Close