U Holdingu i ZET-u povišice, ali i poskupljenja za građane

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2023. u 22:00
Moramo definirati što će točno rasti od cijena komunalnih usluga rekao je zagrebački gradonačelnik/S. Strukić/PIXSELL

Tomislav Tomašević je pojasnio kako je gradska vlast osmislila osiguravanje financijske konstrukcije za rast osnovica i novi Kolektivni ugovor u tim gradskim tvrtkama.

Sredstva za povećanje plaća pronaći će se iz tri izvora – internih ušteda u Holdingu, gradskog proračuna i povećanja cijena nekih usluga. Što će točno rasti od cijena komunalnih usluga, moramo definirati.

Tako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer, nakon postignutog kompromisa s predstavnicima sindikata Zg holdinga i ZET-a, pojasnio kako je gradska vlast osmislila osiguravanje financijske konstrukcije za rast osnovica i novi Kolektivni ugovor u tim gradskim tvrtkama.

Ti ustupci, koje će na svojim budžetima osjetiti i sami Zagrepčani, “pali” su zadnjeg dana procesa mirenja čime se vjerojatno osigurava “mir” radnika i prestanak najava velikog štrajka na zagrebačkim ulicama, iako još treba s radnicima Čistoće razgovarati o preostalih šest zahtjeva, uz pet koji su prihvaćeni kada su prekinuli nedavni štrajk.

”Osnovica u oba poduzeća ide gore za 5% od 1. siječnja i dodatnih tri od 1. srpnja. To je model sličan modelu 6+2, sličan onome koji je država ispregovarala sa sindikatima javnih službi”, rekao je Tomašević.

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovor bit će sljedećeg tjedna, a do kraja veljače obavit će se sistematizacija radnih mjesta u Holdingu i ZET-u. ”To je veliki paket za Holding i ZET, koji je opravdan s obzirom na inflaciju, a problem je i nedostatak radnika”, istaknuo je Tomašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close