U fokusu je demografski oporavak i gospodarstvo

Autor: Ernest Petry , 31. siječanj 2023. u 22:00
Sva nova javna infrastruktura imat će veću energetsku neovisnost /PD

Ličko-senjska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Tijekom protekle godine Ličko-senjska županija obavljala je pripremne radnje za prijavu na raspoložive fondove EU i provedbu strateških razvojnih projekata kojima namjeravamo ostvariti prosperitet i zadovoljstvo naših građana, a sve u cilju razvoja gospodarstva i cjelokupne zajednice. Naša vizija je da Ličko-senjska županija postane razvijena županija, privlačna za život te prepoznatljiva po stalnom jačanju konkurentnosti i održivosti poljoprivrede i gospodarstva kroz ulaganja u zelene i digitalne tehnologije, povećanje učinkovitosti korištenja resursa, razvoj održivog i zelenog turizma, razvoj pametnih gradova i sela, unaprjeđenje kvalitete obrazovanja te zdravstva i socijalne infrastrukture.

Ustrajnošću u ostvarivanju naše vizije razvoja, u budućnosti očekujemo demografski oporavak županije i značajan gospodarski razvoj. Poseban naglasak županija stavlja na jednakomjeran razvoj svih ruralnih područja te će realizacijom strateških razvojnih projekata kao što su Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu i stočarstvo, Digitalna županija za poslovne subjekte, Razvoj širokopojasnog pristupa internetu, Memorijalni centar Domovinskog rata, Razvojni centar Ličko-senjske županije, Centar za zeleni turizam i zelenu gradnju te nekoliko projekata razvoja turističke i društvene infrastrukture, osigurati uvjete za unaprjeđenje kvalitete života na svim ruralnim područjima uz očuvanje prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti županije.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Spremno ćemo odgovoriti na sve izazove i nastojati svim raspoloživim sredstvima realizirati što više započetih projekata. Svjesni postojeće energetske krize projekte razvijamo tako da sva javna infrastruktura koju gradi Ličko-senjska županija uključuje modul – obnovljivi izvori energije što znači da u nadolazećem razdoblju očekujemo što veću energetsku neovisnost nove infrastrukture čime ćemo izbjeći negativne posljedice energetske krize.

Želimo privlačiti investitore i poticati otvaranje proizvodnih pogona, sufinancirati poduzetništvo, poticati poljoprivrednu proizvodnju i osigurati plasman tih proizvoda razvojem zelenog turizma. Naš razvoj želimo ubrzati pogotovo kroz efikasnije korištenje sredstava iz EU fondova, koja nam stoje na raspolaganju. Naš konačni cilj i naša obveza je svim našim stanovnicima omogućiti da rade i žive od svog rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close