Zbog uvođenja eura u tijeku su prilagodbe brojnih zakona

Autor: Jadranka Dozan , 15. kolovoz 2022. u 09:20
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ovih dana u javnu će raspravu i nacrt prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Zbog uvođenja eura u tijeku su prilagodbe brojnih zakona čije izmjene zbog rokova zahtijevaju hitan postupak.

Ovih dana u javnu će raspravu i nacrt prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a uz odredbe koje se mijenjaju zbog prelaska na euro u istom paketu ide i već najavljeno proširenje primjene snižene stope PDV-a koje bi trebale ublažiti inflatorne pritiske i udar rasta cijena energenata na standard građana i gospodarstvo.

Po stopi od 5 posto odskora će se oporezivati i isporuke grijanja iz toplinskih stanica s pratećim naknadama, te isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke u razdoblju od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona pa do 31. ožujka iduće godine.

Kad je riječ o promjenama Zakona povezanih sa skorim uvođenjem eura, one podrazumijevaju prilagodbe vezane uz, primjerice, prag stjecanja dobara unutar Europske unije, prag za upis u registar obveznika PDV-a, vrijednost isporuka do koje porezni obveznik može biti tromjesečni obveznik PDV-a i slično.

U okviru procjene učinaka zakonskih promjena koju je Ministarstvo financija proslijedilo na e-savjetovanje navodi se kako se “ne može vremenski predvidjeti potpuno postizanje ishoda, ali određeni učinci u vidu ublažavanja poskupljenja očekuju se nakon stupanja na snagu predloženih odredbi”.

Proširenjem primjene snižene stope PDV-a porezno se rasterećuju poduzetnici koji isporučuju spomenute energente koji će biti oporezivi 5-postotnom stopom, s tim da oni samostalno odlučuju na koji će način usmjeriti razliku nastalu zbog sniženja stope.

“Budući da poduzetnici slobodno formiraju tržišne cijene postoji mogućnost i za zadržavanje iste razine cijena”, konstatira se u obrazloženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close