U Ericsson NT-u neće biti otkaza. ‘Nastavljamo zapošljavati’

Autor: Marija Brnić , 28. ožujak 2024. u 21:00
Predsjednica Uprave Gordana Kovačević/L. Stanzl/PIXSELL; Reuters

Zaključen je niz novih ugovora vrijednih oko 5 milijuna eura, a vezani su uz modernizaciju komunikacijskih mreža i digitalnu transformaciju društva.

U Ericssonu Nikola Tesla neće biti otpuštanja. Njih je na razini cijele grupacije upravo najavio švedski proizvođač telekomunikacijske opreme kako bi smanjio troškove poslovanja zbog slabije potražnje.

Takve mjere švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme i nisu novost, jer se već lani baratalo s najavama većeg rezanja broja zaposlenih na razini cijele grupacije, oko 8,5 tisuće, iako je na kraju smanjenje bilo oko 5,5 tisuća, od čega 500 u Švedskoj.

Sada je iz uprave kompanije najavljeno otpuštanje najmanje 1200 zaposlenika u Švedskoj, a već su pokrenuti i razgovori sa sindikatima.

Razlozi za nastavak nepopularnih mjera nepovoljni su trendovi na tržištu. Prodaja posustaje, prvenstveno na američkom tržištu, a moguće je i usporavanje rasta u Indiji jer se tempo ulaganja tamo normalizira, pa su dobavljači, pojašnjavaju u Ericssonu, oprezni.

200

novih stručnjaka lani su zaposlili u ENT-u koji je sada na više od 2900 zaposlenih

Moguće i akvizicije
A oprezni su i u švedskom proizvođaču koji je 2023. zaključio s neto gubitkom od 2,3 milijarde eura. Prethodna 2022. bila je pozitivna, s 1,7 milijardi eura neto dobiti. Najavljeno restrukturiranje ne odnosi se na Ericsson Nikola Teslu, poručuju iz zagrebačke kompanije.

“U Ericsson Nikola Tesla Grupi kontinuirano optimiziramo naše poslovne aktivnosti te provodimo digitalnu transformaciju internih procesa i uvodimo nove, suvremene alate kako bismo bili efikasniji i produktivniji. Posebnu pažnju posvećujemo privlačenju, zadržavanju i razvoju kvalitetnih ICT stručnjaka koji su uvijek dobrodošli u našu kompaniju te nastavljamo sa zapošljavanjem”, stoji u odgovoru koji smo dobili iz ETN-a.

No, u hrvatskom je Ericssonu i poslovni rezultat u prošloj godini bio pozitivan. Štoviše, prema nerevidiranim podacima, lani je ETN ostvario rekordni rezultat u posljednjih pet godina, s prihodima od preko 304 milijuna eura i 22 milijuna neto dobiti, dok je operativna dobit gotovo dosegnula 25 milijuna eura.

Novi ugovori na 5 mil. eura

Upravo jučer stižu vijesti o zaključenju niza novih ugovora, vrijednih oko 5 milijuna eura. Ugovori su, prema objavi, vezani uz modernizaciju i održavanje komunikacijskih mreža i digitalnu transformaciju društva.

Predsjednica Uprave ETN-a Gordana Kovačević pri predstavljanju rezultata čak je najavila i mogućnost akvizicije, no detalje nije iznosila, osim da se analizira područja sigurnosti, umjetne inteligencije i moguće novih inovativnih rješenja za čiju finalizaciju neka tvrtka nema dovoljno snage.

No i za ETN će, prema njezinim riječima, 2024. biti izazovna godina, jer kompanija ostaje bez važnog posla zbog toga što iz njegovog servisa tehnološka jedinica za izgradnju i održavanje HT mreže prelazi u Hrvatski Telekom. Manjak očekivanih prihoda nastojat će se pokriti novim poslovima, a upravo jučer stižu vijesti o zaključenju niza novih ugovora, vrijednih oko 5 milijuna eura.

Ugovori su, prema objavi, vezani uz modernizaciju i održavanje komunikacijskih mreža i digitalnu transformaciju društva. S HT Mostarom ugovorena je implementacija najnovije tehnološke inačice Ericsson Evolved Packet Core (EPC) i Diameter Signalling Controller (DSC) rješenja.

Posao i na Kosovu
S kosovskim operatorom IPKO ugovoreno je, pak, nekoliko projekata modernizacije i održavanja jezgrene mreže, među kojima uvođenje VoLTE funkcionalnosti korisnicima ovog operatora, koji će omogućiti poboljšanu govornu uslugu preko LTE/4G mreže.

Ugovoreni su, ističu u ETN-u, projekti modernizacije i održavanja mobilnih mreža na drugim izvoznim tržištima, dok Hrvatskoj u području digitalnog društva ETN ima ugovore za niz poslova vezanih uz digitalnu transformaciju zdravstva, zemljišne administracije, javne uprave i sigurnosti, poslovnih komunikacija, prometa i održivosti (Smart Energy).

Komentirajte prvi

New Report

Close