U dvije godine podijelili 40 mil. kuna od koncesija, a bez ijednog ugovora o koncesiji

Autor: Marija Crnjak , 15. prosinac 2014. u 16:44
Ministar turizma Darko Lorencin; Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlasnici kompanija i investitori u turizmu već tri godine, odnosno od početka mandata ove Vlade čekaju izmjene Zakona o turističkom zemljištu.

Ministarstvo turizma iz Fonda za razvoj turizma odobrilo je dodatnih 6,23 milijuna kuna za 15 projekata usmjerenih na razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove, priopćili su iz Ministarstva. Riječ je o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište, a sredstva Fonda namijenjena su javnom sektoru, kroz kapitalna ulaganja ili pripremnu dokumentaciju za financiranje projekata kroz EU fondove ili na neki drugi način.

„Kako bi uplaćeni novac od koncesija bio konstantno usmjeren na jačanje kvalitete proizvoda i ponude domaćeg turizma, Ministarstvo turizma sredstva iz programa dodjeljuje kontinuirano tijekom čitave godine. U dvije godine koliko se provodi ovaj program, odobrili smo oko 40 milijuna kuna bespovratnih potpora za 90 projekata diljem cijele Hrvatske, a odabrani projekti će sasvim sigurno doprinijeti jačanju atraktivnosti pojedine destinacija i cjelokupnog turizma naše zemlje“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako će početkom 2015. biti donesena još jedna odluka o dodjeli sredstava temeljem programa iz 2014. godine.

Sredstva iz ove odluke dodijeljena su, primjerice, za adrenalinski centar Vrata u Fužinama, biciklističku transverzalu na Malom Lošinju, uređenje botaničkog vrta u Opatiji, centar za posjetitelje u Požegi, rekonstrukciju mlina u kulturno-turistički centar u općini Gorjani (Osječko-baranjska županija), 3D maping Pule te svjetlosnu instalaciju Rovinjski val i Rasvjetno stablo nara u Rovinju. 

Iako se novac za korištenje temeljem Zakona o turističkom zemljištu prikuplja već dvije godine, nijedna turistička kompanija još nije potpisala ugovor o koncesiji, na što je nedavno na kongresu hotelijera upozorila Zrinka Bokulić iz Lagune Novigrad. Naime, za potpisivanje ugovora već tri godine, odnosno od početka mandata ove Vlade čekaju se izmjene Zakona o turističkom zemljištu. Vlasnicima turističkih kompanija i investitorima takva situacija ne odgovara, jer bez ugovora koji će definirati trajanje i visinu varijabilnog dijela koncesije ne mogu planirati ulaganja, a to je bilo ključno pitanje koje je zakon trebao riješiti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close