U dvije godine A1 podigao cijene usluga gotovo 16 posto

Autor: Tanja Ivančić , 19. travanj 2024. u 13:34
Drugi najjači telekom operator ove godine poskupljuje 6,9 posto/L. Stanzl/PIXSELL

Podsjetimo, telekom operatori koji posluju u RH ishodovali su lani mogućnost da temeljem inflacijske klauzule jednom godišnje smiju automatski podići cijene usluga.

A1 Hrvatska prvi je telekom operator koji je temeljem indeksne klauzule podigao cijene svojih usluga u ovoj godini. Naime, jučer je većina korisnika dobila obavijest o novim cijenama koje će biti više 6,9 posto počevši s 1. lipnja. Prvi uvećani računi stići će u srpnju.

Podsjetimo, telekom operatori koji posluju u RH ishodovali su lani mogućnost da temeljem inflacijske klauzule jednom godišnje smiju automatski podići cijene usluga.

Indeksnu klauzulu uvrstili su u opće uvjete poslovanja te im na putu povećavanja cijena ne stoji nikakva prepreka. Pritom se ravnaju po službenoj prošlogodišnjoj državnoj inflaciji koju objavljuje DZS.

Ove je godine iznosila 8%. To u praksi znači da svi koji imaju pretplatu i posebice ugovore na godinu ili dvije, u takvom slučaju podizanja cijena, nemaju prava raskinuti ugovore bez plaćanja penala.

Naime, prije negoli su telekom operatori uveli indeksnu klauzulu svako povećanje cijena pratila je i mogućnost da pretplatnici, ako je cijena za njih nepovoljnija, imaju pravo bez penala raskinuti ugovore.

No, kada se cijene dižu temeljem inflacijske klauzule tada tog prava više nema. Dakle, svi A1 korisnici za lipanj će dobiti uvećane cijene usluga.

Podsjetimo, i lani je A1 prvi temeljem inflacijske klauzule prvi, s 1. srpnja, podigao cijene, i u najvećem postotku jer je stopa uvećanja iznosila 8,5%.

Nakon njih od 1. kolovoza, cijene je podigao Telemach i to za 8,3%, dok je Hrvatski Telekom bio zadnji i s najmanjim poskupljenjem svojih usluga – 1. listopada povisio ih je za 5%. U slučaju A1 Hrvatska, u dvije godine cijene usluga narasle su gotovo 16%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close