U Dugom ratu napokon turistička gradnja

Autor: Marija Brnić , 11. lipanj 2017. u 11:03
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada okončala dugogodišnje sporove oko zemljišta bivše tvornice legura.

U Dugom Ratu pokraj Omiša konačno će se početi s gradnjom turistističkih sadržaja – Vlada je na jučerašnjoj sjednici pristala okončati dugogodišnje sporove koje vodi oko zemljišta nekadašnje tvornice legura Dalmacija u stečaju. Većinu zemljišta na kojem se nalazio proizvodni pogon još prije više od deset godina u stečaju je kupila tvrtka Projekt uvala iz Dugog rata, točnije od 102 tisuće kupila je 68 tisuća četvornih metara, dok se država upisala na preostale 34 tisuće kvadrata zemljišta.

Riječ je, kako je pojasnio ministar državne imovine Goran Marić, o nasipu na kojemu se nalazi sužena granica pomorskog dobra, a tu uknjižbu osporavali su vjerovnici tvrtke u stečaju, Croatia osiguranje i Projekt uvala. Na prijedlog splitskog DORH-a Vlada je jučer odlučila za 28 milijuna kuna prodati to zemljište Projekt uvali. Time će se, kako je odluku obrazložio ministar Marić, prekinuti spor čiji je ishod neizvijestan, a plato u Dugom ratu na kojemu je prostornim planom predviđena prenamjena u zonu ugostiteljsko-turističke i stambene namjene, te luku nautičkog turizma, naprivesti namjeni. Osim novca za zemljište, država će od Projekt uvale uprihoditi još 25,3 milijuna kuna.

Tolika je kazna tvrtki za nezakonito eksploatiranje ferokroma iz troske, koje je obavljano na prostoru tvornice proteklih godina. Britanski vlasnici tvrtke Projekt uvale posljednjih su godina najavljivali 300-ak milijuna eura ulaganja u veliki turistički kompleks u Dugom Ratu.

Komentirajte prvi

New Report

Close