U Drnišu svečano otvorena nova atrakcija u Šibensko-kninskoj županiji

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2016. u 10:16
Nacionalni park Krka, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Projekt provodi Grad Drniš, zajedno s partnerima; Turističkom zajednicom Grada Drniša, Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko kninske županije, Gradskim muzejom Grada Drniša i Javnom ustanovom Priroda Šibensko kninske-županije.

U sklopu europskog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka“  danas je svečanom manifestacijom „Drniš – Dani otvorenih vrata“ obilježen završetak projektnih aktivnosti te ujedno  prezentirana i promovirana autentična i atraktivna ponuda realizirana na drniškom području.
 
Župan Goran Pauk, u svom pozdravnom govoru okupljenima na završnoj prezentaciji Projekta koja se održala u Gradskoj vijećnici u Drnišu, je istaknuo kako turizam ima mogućnost staviti u funkciju prirodne i kulturne vrijednosti, poljoprivredu, gospodarstvo, napuštene kuce i seoska imanja. Zajedno s turističkom ponudom i prometima na obali, turizam drniškog područja moze značajno doprinijeti ravnomjernom razvoju cijele Šibensko – kninske županije .
 
„Ono što mene, kao župana, ali i predsjednika Hrvatske zajednice županija danas posebno veseli je to što su ovakvi projekti dokaz koliko su županije važne u tom ravnomjernom razvoju pojedinih dijelova Hrvatske. U ovom projektu aktivno su sudjelovale četiri jedinice lokalne samouprave: Grad Drniš i tri općine – Promina, Unešić i Ruzić.  Bilo bi nemoguće povezati ih i uskladiti njihov rad bez angažmana Županije i županijskih ustanova: JU Priroda ŠKZ i JU Razvojna agencija Šibensko – kninske županije. Nemoguće bi bilo povezati sve te institucije i jedinice lokalne samouprave s nacionalne razine, ili iz nekakvog regionalnog centra koji bi djelovao na puno većem prostoru. Ovaj projekt je dokaz koliko su Županije važne. Županije su najbolje jamstvo ravnomjernijeg, decentraliziranog razvoja svih dijelova Hrvatske kojem svi težimo.“, rekao je župan i čestitao svima koji su bili angažirani na realizaciji ovog projekta.
 
Prigodnim riječima prisutnima su se obratili i gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petrić. Projekt su prezentirale Ivana Sučić – pročelnica UO za financije Grada Drniša, Anita Babačić Ajduk – ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske zupanije, Mira Lepur – ravnateljica JU RA ŠKZ i Josipa Čupić – direktorica Ureda turističke zajednice Grada Drniša. Blagoslov  Projektu i timu  koji je radio na projektu dao je drniški župnik fra Petar Klarić.
 
Aktivnosti koje su uspješno realizirane ovim projektom su rekonstrukcija stare mlinice na Čikoli i uredenje šetnice od utvrde Gradina do Stare mlinice, uređeno i označeno čak 54 kilometra novih biciklističkih staza na području Miljevaca i Trbounja. Najveća atrakcija široj javnosti je novouređeni zip line pogon postavljen na najatraktivnijem dijelu kanjona Čikole. Posebnu atrakciju predstavlja poligon za slobodno penjanje na stijeni uzvodno od mosta na cesti Pakovo selo – Ključ. Uređeno je preko 50 smjerova za slobodno penjanje, uređena je ruta dužine 10 km za kanjoning u kanjonu Čikole, vidikovci i šetnica nad donjim tokom Cikole.
 
Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije koja upravlja kanjonom Čikole, uređenjem ovog prostora želi privući više posjetitelja i zaljubljenika u aktivni turizam i netaknutu prirodu, a sad će to biti dostupno svima uz poštivanje principa održivog korištenja prirodnih vrijednosti.
 
Također u sklopu ove manifestacije otvoren je Sajam obrtničke i turističke ponude u Drnišu, koji će trajati od sutra, 4. lipnja 2016.
 
Projekt provodi Grad Drniš, zajedno s partnerima; Turističkom zajednicom Grada Drniša, Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko kninske županije, Gradskim muzejom Grada Drniša i Javnom ustanovom Priroda Šibensko kninske-županije.
 
Ukupna vrijednost projekta "Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka" je 632.133,51 EUR. Najveći dio u iznosu od 532.382,84 EUR (84,22 %) sufinancira EU iz IPA 2007 HR 16 I PO 001 Regional Competitiveness Operational Programme 2007-2013.

Komentirajte prvi

New Report

Close