U Draškovcu se za 14,7 milijuna eura gradi prva hrvatska hibridna geotermalna energana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2016. u 10:18
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa se vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom.

Prigodnom svečanošću u Draškovcu, u blizini Preloga, označen je početak radova na izgradnji prve hrvatske hibridne geotermalne energane, za što je Europska komisija tvrtki AAT Geothermae 2014. nepovratno dodijelila 14,7 milijuna eura.

  Kako je rekao voditelj projekta geotermalne energane Draškovca Danijel Kušić, najprije je otvorena proizvodna bušionica Draškovec 2. Istaknuo je kako projekt primjenjuje najmoderniju inovativnu tehnologiju u proizvodnji energije iz geotermalnih izvora, što u konačnici znači čistu, zelenu energiju. Izgradnja hibridne geotermalne energane, s instaliranom snagom od 18,1 megavat električne i 89 megavata toplinske energije, prvi je korak u ostvarenju šireg projekta u Draškovcu, rekao je Kušić.

 Energana će služiti za izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa, stakleničku proizvodnju i distribuciju toplinske energije.  Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek vjeruje da će investicija dodatno pridonijeti uspješnome preloškom gospodarstvu.

 Izgradnjom termi potaknut ćemo dodatno zapošljavanje, naši OPG-ovi imat će blisko tržište za svoje proizvode, a uspjet ćemo zadržati i liječnike koji sada u velikom broju napuštaju Hrvatsku, rekao je Kolarek, dodajući kako vjeruje da će cijeli projekt zaživjeti za nekoliko godina.

 Dodao je kako Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom.

 Govoreći o značenju tog kompleksa za Donje Međimurje, Kolarek je istaknuo da će svi stanovnici imati pristup novom sustavu grijanja koji će biti zeleniji i jefiniji od dosadašnjih. Vrijednost investicije je 75 milijuna eura, a prva faza – izgradnja energane bit će gotova do kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close