U Dalmaciji vlasnici otkazuju jeftine covid-rezervacije apartmana, uz suluda opravdanja

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2021. u 13:18
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Zbog neizvjesnosti oko situacije s koronom i njenog utjecaja na turističku sezonu dio iznajmljivača je u prvoj polovici godine davao apartmane po nižim cijenama, a neki od njih sada uz smiješne izgovore otkazuju te rezervacije i uzimaju goste po višim cijenama.

Proizlazi to iz niza pritužbi pretežno domaćih gostiju, koji su još prošle zime rezervirali smještajne jedinice, uplatili kaucije za njih, a potom dan-dva prije dolaska na destinaciju dobili – otkaz rezervacije.

“Redom su opravdanja iznajmljivača kako imaju smrtni slučaj u obitelji pa, eto, ne žele iznajmljivati određeno razdoblje, potom kako su im se gosti zarazili covidom pa im, eto, moraju omogućiti ostanak još 14 dana u istom apartmanu/kući”, govore za Slobodnu Dalmaciju gosti koji zapravo nisu postali gosti jer su prevareni.

Svima je jasno kako se dogodilo sljedeće: u strahu od loše sezone iznajmljivači su išli s damping-cijenama, ponudivši svoj prostor za znatno niže cijene od uobičajenih, a sada kada su shvatili da sezona ide gotovo pa normalnim tijekom odbacuju te jeftine rezervacije i traže goste po punoj cijeni.

Nisu svi iznajmljivači takvi, naravno. Mnogi vele kako je “dana riječ zakon”.

Jedna se gospođa odlučila još u ožujku rezervirati apartman nedaleko od Splita. Četiri osobe, tjedan dana, uplaćena akontacija od sto eura, a onda dva dana prije polaska na put – šok.

“Razlog otkazivanju su navodno gosti iz Njemačke koji su u apartmanu, dobili su koronu. Kad sam im ljuta rekla kako ću im poslati inspekciju, molili su da ih se ne prijavi”, prepričala je.

U Podstrani slična priča, ali drugačiji razlog otkazivanja. Prije samog dolaska goste je nazvao “gazda” i otkazao im rezervaciju jer, navodno, neće primati goste zbog smrtnog slučaja u obitelji.

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, kazao je da sličnih pritužbi nije imao, a isto tvrde i iz Hrvatske turističke zajednice, iz koje kažu da nisu imali saznanja o ovakvim nepoštenim praksama iznajmljivača te naglašavaju da je takva praksa nepoštena prema turistima i na račun kratkoročne dobiti narušava ugled samog iznajmljivača i same destinacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close