Ispred njih su još dvije berbe: Najbolja godina do sada, i urodom i kvalitetom

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2023. u 08:54
Foto: Pixabay

Kolika će biti njezina cijena ove jeseni uskoro će pokazati i dostupna količina začinske paprike na tržištu.

U Đakovštini je u tijeku berba začinske paprike. I dok su mnoge kulture diljem Slavonije pogođene nezapamćenim srpanjskim nevremenom, nebo se smilovalo proizvođačima u Punitovcima. Kažu da im je to najbolja godina do sada, i urodom i kvalitetom, piše HRT.

Na rujanskom suncu zrije crveno zlato. Obitelj Škorvaga ima pune ruke posla. Iako ove godine papriku nisu navodnjavali kao prethodnih godina, urod nikad bolji.

“Nakon puno godina, nakon niz godina jako smo zadovoljni, prezadovoljni. Ovo je nakon trideset godina jedna od najboljih godina naših u proizvodnji paprike. Paprika nam je isto tako kvalitetna, zrela jer prošle godine nas je led tukao dvaput zaredom. Tako da smo mi oduševljeni urodom i izgledom paprike”, govori Blaženka Škorvaga.

Čak im ni vrućina nije puno naudila, a beru ipak u povoljnijim vremenskim uvjetima. U berbi im pomažu mnogi jer zrelu je papriku potrebno na vrijeme ubrati.

“Neki grm bude da je odjednom zreo, neki zeleniji, pa onda pazimo da bude zrelo i zreli plodovi se ubiru”, govori Radmila Džanija.

” Treba samo paziti da ju otkineš bez peteljke. Nije tako zamorno. Dobro je”, rekla je Katarina Hmura.

Škorvage su začinsku papriku ove godine posadili na dva hektara. Sedamdeset posto je pod slatkom, a trideset pod ljutom začinskom paprikom. Do sada su obrali šest tona. Po hektaru će za sada imati 1200 kilograma suhe paprike što im je dosadašnji rekord.

Ispred njih su još dvije berbe. Slijedi najvažniji korak – sušenje.

“Sušimo je negdje od 8 do 10 dana, prvo manja temperatura od oko 30 stupnjeva i onda ju povećavamo do 50. Znači, svaku večer prije stavljanja u sušaru je stavljamo na dezinfekciju i svaki drugi dan okrećemo vreće da ne bude prevelika vlaga”, govori Denis Škorvaga, vlasnik OPG-a.

Da bi bila prvoklasna i delikatesna u sebi mora imati oko pet posto vlage, a samo takva može se koristiti za pripremu vrhunskih suhomesnatih proizvoda i prepoznatljivih slavonskih gastronomskih poslastica. Kolika će biti njezina cijena ove jeseni uskoro će pokazati i dostupna količina začinske paprike na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close