U četvrtak na Vladi važan zaključak o Ini i promjene pravila za zapošljavanje stranaca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2021. u 13:53
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na pitanje da je zadnje što se čulo od MOL-a da će se vrlo teško dvije strane približiti oko cijene i znači li to da postoji neka druga opcija, odnosno da hrvatska strana neće kupiti dionice Ine, premijer je ponovio: “Pričekajte četvrtak”.

Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak u Varaždinu izjavio kako će u četvrtak Vlada donijeti zaključak o Ini, no nije htio otkriti u kojem će se smjeru ići vezano uz otkup udjela od MOL-a.

Na novinarski je upit  Plenković, koji je u Varaždinu na potpisivanju Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske vrijedan 15,1 milijardu kuna, najavio da će na na sjednici Vlade u četvrtak biti zaključak o Ini.

Na dodatni upit u kojem smjeru će Vlada ići kazao je: “Vidjet ćete u četvrtak, ne mogu sad baš sve otkriti”.

Na pitanje da je zadnje što se čulo od MOL-a da će se vrlo teško dvije strane približiti oko cijene i znači li to da postoji neka druga opcija, odnosno da hrvatska strana neće kupiti dionice Ine, premijer je ponovio: “Pričekajte četvrtak”.

Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U siječnju 2017. osnovan je Savjet za Inu, Vladino savjetodavno tijelo sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

U travnju 2018. godine Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb, za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko “shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika”, Vlada je početkom kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je ljetos da se s MOL-om od sredine veljače razgovara oko otkupa MOL-ovog udjela u Ini. Tada je kazao i da je Vlada svoju ponudu za otkup MOL-ovo udjela u Ini dala u studenom prošle godine, a da mađarska strana tu ponudu analizira. Čorić je bio rekao i da će javnost biti obaviještena o ishodu tih razgovora do kraja ove godine, a tada će se jasno reći i koji je Vladin stav o budućnsti Ine.

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionice).

Vlada će ubrzati sve procedure oko dozvola za rad strancima

Novinari su premijera danas pitali i da prokomentira zahtjeve hotelijera da se ubrza dobivanje dozvola za rad strancima s obzirom da su već počeli tražiti radnike u turizmu. Plenković je kazao kako je Vlada tu da pomogne i ubrza sve procedure.

Ponovio je kako je ovogodišnja sezona bila iznad svih očekivanja, što će pomoći da gospodarski rast bude jedan od tri najveća unutar EU.

“Konstatirali smo ovo ljeto da u pripremi sezone, s obzirom na covid-19, većina aktera nije očekivala da će doći toliko turista i da će biti tolika potreba za radnicima. Sada s tim iskustvom se u pogledu tržišta rada u turizmu i s njime povezanim djelatnostima vodi na vrijeme računa, bilo da je riječ o sezonskim radnicima, domaćim radnicima, ljudima koji će doći raditi u Hrvatsku. I mi smo tu da pomognemo, ubrzamo sve procedure, od dozvola, kvota, čega god treba. Sve ćemo učiniti da bude više ljudi, jer se nadamo da će ova 2022. biti barem jednako dobra kao i 2021.”, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close