U četiri godine cijene pale 13 posto

Autor: Darko Bičak , 27. siječanj 2015. u 17:53
Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta/Davor Puklavec/PIXSELL

Mnogo toga utječe na stanje tržišta, a pojedine vrste nekretnina osjetljive su na specifične čimbenike koji diktiraju cijenu i prodaju.

Prosječna cijena građevinskog zemljišta je u Hrvatskoj lani bila 13 posto niža nego što je to bio slučaj u 2010. godini, pokazuje statistika specijaliziranog portala za nekretnine Crozilla.

No, osim cijena, u padu je i obujam prodaje građevinskih zemljišta. Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta iz Zagreba kaže za ovaj portal da se tijekom prošle godine zemljište slabo prodavalo te da, ako bi se po tome procjenjivalo tržište nekretnina, situacija ne bi bila dobra. Mnogo toga utječe na stanje tržišta, a pojedine vrste nekretnina osjetljive su na specifične čimbenike koji diktiraju cijenu i prodaju. Prema Vujovićevim riječima, cijene zemljišta ovise o potencijalnom BRP-u, a na prodaju utječe i neizvjesnost perioda dobivanja dozvola za gradnju. U odnosu na 2010. godinu značajne su razlike u cijenama zemljišta.

Prije dolaska krize obrisi kranova isticali su se na zagrebačkom horizontu, a grad je nalikovao velikom gradilištu. No dolazak krize polako je gasio gradilišta, smanjio potražnju za kupnjom nekretnina, ali i za gradnjom novih, a tako je pala i potreba za kupnjom građevinskih zemljišta. Prema statistikama Crozille, najveća razlika između cijena građevinskih zemljišta tijekom 2010. i 2014. godine je zabilježena u Zagrebu, a najmanja na području Primorsko-goranske županije. Cijene građevinskih zemljišta na području. Splitsko -dalmatinske županije tijekom prošle godine iznosile su 161 euro po metru kvadratnom, a ta je cijena 10,4 posto niža nego prije četiri godine.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovaj mlatimudan se iz petnih žila uporno pojavljuje s dezinformacijama. Po mom izračunu cijena je u zadnjih 3-4 godina pala za >100% kod onih nekretnina koje su se uspjele prodati a takvih je bilo prilično malo.

New Report

Close