U četiri godine 3,7% više radnika

Autor: Irena Kustura/VL , 21. travanj 2016. u 21:59
Najviše će zapošljavati turizam/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Broj zaposlenih do 2020. godine rast će u 12 djelatnosti od promatranih 83.

Prema projekciji potreba tržišta rada u Hrvatskoj će se ukupan broj zaposlenih do 2020. godine povćati za 3,7 posto u odnosu na 2014. godinu. Pokazala je to studija koju su izradile dr Marina Tkalec i dr Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta, no problem je, naglasile su, što ta projekcija ne mora biti točna i što može imati greške, koje se "ne mogu pronaći jer nisu matematikčke nego intuitivne".

Od 83 djelatnosti promatrane u studiji, samo njih 12 iz godine u godinu zapošljavalo je sve veći broj radnika, unatoč krizi. Za tih 12 djelatnosti očekuje se vrlo visoka stopa rasta i u projekcijskom razdoblju do 2020. Najveći doprinos rastu ukupne zaposlenosti dat će pravne i računovodstvene djelatnosti, priprema i usluživanje hrane i pića te djelatnosti iz područja zdravstvene zaštite.

Sektor koji će ostvariti najviše stope rasta broja zaposlenih je turizam i ugostiteljstvo s 9,8 posto. Kada se ta stopa rasta prilagodi veličini sektora proizlazi da je sektor turizma drugi po doprinosu rastu. Ispred njega po doprinosu ukupnom broju zaposlenih je Ekonomija i trgovina, čija stopa rasta će biti znatno manja nego turizmu, svega 4,2%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close