U bolnicama zaposleno više tehničkog osoblja nego liječnika

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2017. u 08:44
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Kad se uzme u usporedbu najveće bolnice, izuzev Rebra, najviše je zaposlenih u Vinogradskoj gdje je u odnosu na bolnice istog ranga, odnosno KBC Osijek, Rijeku i Split, najviše administrativno-tehničkog osoblja.

U 32 hrvatske bolnice ukupno rade 42.903 osobe od čega je zdravstvenih djelatnika s visokom stručnom spremom, odnosno liječnika 9106. Splitska bolnica, primjerice, ima ukupno 502 zaposlena više od riječkog KBC-a koji pak zapošljava tehničkih radnika niže stručne spreme više nego što ih ima najveća bolnica u zemlji, odnosno zagrebačko Rebro, piše Večernji list.

Konkretno, u KBC-u Rijeka radi 631 liječnik i 471 djelatnik tehničke niže spreme, a isto ih je toliko zaposleno i u Vinogradskoj. Kad se uzme u usporedbu najveće bolnice, izuzev Rebra, najviše je zaposlenih u Vinogradskoj gdje je u odnosu na bolnice istog ranga, odnosno KBC Osijek, Rijeku i Split, najviše administrativno-tehničkog osoblja.

U nizu, uvjetno rečeno, manjih bolnica broj tehničkog i administrativnog osoblja premašuje broj zaposlenih liječnika. Primjerice, u Sisku su 203 liječnika, a 278 zaposlenih u administrativno-tehničkoj službi. Sveukupno, prema obrazovnoj strukturi, u 32 analizirane bolnice u Hrvatskoj zdravstvenih djelatnika tri je puta više nego nezdravstvenog osoblja, ali u toj su klasifikaciji i medicinske sestre, tehničari i zdravstveni suradnici. Stoga, kad se ogoli stručna sprema, jasno je da u nizu bolnica ima više zaposlenih u popratnim službama – kojih je 9861 – nego samih liječnika. Slučaj je to u bolnici u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Puli, Sisku…

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kakav nonsens bez obzira što u državnim bolnicama sigurno ima prostora za optimizaciju svih stavki.
Pa i u avionu ima više stjuardesa nego pilota i to je sasvim normalno. Novinaru momentalni otkaz.

dakle ovako.. što uvažena “stručnjakuša” iz Večernjeg misli tko u bolnicama a) čisti b) presvlači krevete c) vadi krv, radi laboratorijske pretrage, asistira liječnicima i ne najmanje važno, vodi papirologiju koje je sve više?

što uvažena stručnjakuša misli tko će to sve raditi nakon “racionalizacije” poslovanja, po kojoj cijeni i kakvi će biti uvjeti za rad outsourcanih radnika?

uhljebolnice

New Report

Close