U bivšoj stubičkoj vojarni planira se proizvodnja streljiva, interesa već ima

Autor: Marija Brnić , 25. srpanj 2017. u 13:54
U krugu vojarne u Stubičkoj Slatini znaju se održavati i pokazne vježbe MUP-a i vatrogasaca

U zakup na pet godina Ministarstvo državne imovine daje prostor vojarne Kaljuža, i to isključivo za jednu obrambenu svrhu.

Hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme godinama bilježi uzlazan trend, no streljivo je jedan od proizvoda koji u toj financijski vrijednoj izvoznoj niši još uvijek nedostaju.  

Godinama se iz vojnih krugova najavljivalo kako će se konačno oživjeti i taj segment obrambene proizvodnje, no naznaka da se stvari ipak pomiču s mrtve točke pojavljuje se iz upravo objavljenog natječaja Ministarstva državne imovine o zakupu nekretnina. U petogodišnji zakup, naime, ponuđena je nekadašnja vojarna RP Kaljuža u Stubičkoj Slatini, a natječajem se kao svrhu u koju se nekretninu može koristiti striktno određuje upravo proizvodnju streljiva.

Vrlo zapušteno
Država je tu nekretninu posljednjih deset godina nastojala staviti u funkciju, pa je među ostalim razmatrana i opcija da se napušteni prostor preuredi u prihvatilište za azilante. U tu svrhu Ministarstvo obrane predalo je nekretninu Ministarstvu unutarnjih poslova, ali je dom za azilante lokalnoj sredini bio neprihvatljiva solucija.  MUP je u međuvremenu vojarnu s ukupno 180 tisuća četvornih metara površine dao na korištenje Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, no i najave gradnje edukacijskog centra za obuku vatrogasaca koje su tada stizale nisu realizirane.

Nekadašnja vojarna u Stubičkoj Slatini pažnju javnosti u posljednje vrijeme plijenila je zahvaljujući organiziranju godišnjih pokaznih vježbi u kojoj uz vatrogasce sudjeluju i specijalci MUP-a Antiterorističke jedinice Lučko. U portfelju Ministarstva državne imovine vodi se, inače, još 63.315 četvornih metara prostora ove vojarne nad kojim država ima čisto vlasništvo i koje sada nastoji staviti u funkciju. Objekt je uvelike zapušten i zahtijeva ulaganja kako bi se stavio u funkciju, pa je i godišnja vrijednost zakupa koju se natječajem minimalno traži od budućeg korisnika relativno povoljnih 90.500 kuna uvećano za PDV. 

Okupljanje proizvođača
Natječaj Ministarstva državne imovine biti će otvoren do 1. rujna, kada će se i službeno doznati tko su zainteresirani proizvođači streljiva i kakvi su njihovi planovi oživljavanja ove proizvodnje. Neslužbeno se iz sektorskih krugova doznaje kako se u posljednje vrijeme radi na okupljanju u grupaciju više proizvođača, navodno iz redova onih koji su se tom proizvodnjom bavili u vrijeme Domovinskog rata.  

Takva inicijativa ne iznenađujuće Riječ je o industriji koja na svjetskom tržištu "cvjeta", što pokazuju i podaci proizvođača iz susjednih zemalja, Srbije i BiH, kojima izvoz bilježi skokovit rast. Od tamošnjih je kompanija i Hrvatska nabavljala streljivo za svoje snage, a problem nedostatka prepoznat je i u mandatu prethodnog ministra obrane Ante Kotromanovića koji je 2014. najavljivao da s karlovačkim proizvođačem oružja HS Produktom država ulaže 50 milijuna eura u gradnju tvornice streljiva. Cilj je bio da se novac za nabavu 20 milijuna metaka za vojsku i policiju umjesto uvozi proizvodi kod kuće, međutim taj projekt nije zaživio. 

Natječaj do 1.9.

Oranice u Puli, park u Kostreni…
Do 1.9. država nudi na prodaju i 40-ak nekretnina, a među vrjednijima je 22.397 kvadrata oranice u Puli (20,7 mil. kuna), nekadašnji kompleks Croatia-linea u Kostreni, za čije SE objekte s igralištem i parkom na 14 tisuća kvadrata traži 21 mil. kuna, te dvorište i gospodarska zgrada PP Orahovice od 23.000 kvadrata za 613.000 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To su davno trebali realizirati… I baš me zanima zašto to nije realizirano za Kotromanovića? 😉

New Report

Close