U Adriadieselu nije uspjelo mirenje sindikata i Uprave

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. svibanj 2014. u 18:07
Arhivska fotografija (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

U karlovačkoj tvrtki Adriadieselu danas nije uspio postupak mirenja između Sindikata metalaca Hrvatske i Uprave.

U karlovačkoj tvrtki Adriadieselu danas nije uspio postupak mirenja između Sindikata metalaca Hrvatske i Uprave, pa se postupak prekida do 12. svibnja, do kada se u pogonu neće raditi, jer su radnici na "plaćenom čekanju".

Predsjednik sindikalne podružnice Boris Klokočki izjavio je Hini kako se radnici do 12. svibnja "oslobađaju od obaveze rada uz naknadu plaće bez umanjenja". Kazao je kako direktor tvrtke Vladimir Hristov očekuje da će Adriadiesel do tada moći isplatiti radnicima zaostali dio plaće za siječanj i ukupnu plaću za veljaču, pa će se proizvodnja normalizirati.

"Da smo u štrajku radnici bi morali dolaziti na posao, a nemaju novac, pa smo dogovorili ovakvo rješenje", rekao je Klokočki.

Viktor Gotovac, koji je u ime Gospodarsko socijalnog vijeća vodio postupak mirenja, nije želio nagađati postoje li realni izgledi da u ponedjeljak dogovor opet ne preraste u štrajk, jer mu, kako je rekao, Zakon o radu brani iznositi u javnost bilo kakve podatke o procesu mirenja.

Seida Savić, koja je kao pravnica tvrtke također bila nazočna postupku mirenja, rekla je da ona nije ovlaštena dati izjavu te da je na mirenju dogovoreno da će izjavu dati Uprava, no direktor je bio nedostupan.

Predstavnik države u Nadzornom odboru Marko Bubaš rekao je da će se NO sastati najvjerojatnije u srijedu. Izvijestio je da su suvlasnici Adriadiesela ispred države i Uljanika s predstavnicima Karlovačke banke dogovorili da će banci dati svoje vlasničke pakete i upravljačka prava kao zalog za njihovu daljnju financijsku potporu dok tvrtka ponovno ne stane na noge.

"Takvu su odluku prihvatili Uljanik i agencija DUUDI, ali za sada još ne i Jadranska ulaganja, odnosno Danko Končar. On je zato dobio rok od dva dana da potpiše takav prijedlog ili da ga odbije, jer su Karlovačkoj banci neophodna upravljačka prava svih suvlasnika da bi financirala i plaće i reprodukcijski materijal neophodan za nastavak proizvodnje", rekao je Bubaš.

Iako to nitko od izvora nije htio službeno potvrditi, doznaje se da je rješenje za Adriadiesel sasvim blizu, a moguće su samo dvije opcije. Po prvoj Karlovačka banka, uz suglasnost sva tri suvlasnika koji zajedno drže 90 posto vlasništva, ulazi s 12 milijuna kuna i nastavlja se redovito poslovanje. U drugoj varijanti, ako Jadranska ulaganja ne potpišu do kraja tjedna ponuđeno rješenje, slijedi zahtjev za otvaranjem stečaja i nastavak rada kroz stečaj. I u toj varijanti tvrtka može računati na financijsku potporu banke, da bi Adriadiesel stigao ugovoriti velik posao za bjeloruski nuklearni program.

Tako bi se premostilo ovo razdoblje do okončanja tog natječaja, na kojem Adriadiesel ima realne šanse dobiti posao, a koji bi značio višegodišnju stabilnost tvrtke.

U Karlovačkoj banci tek navode da imaju dva motiva – spas radnih mjesta te da banka uspije od Adriadiesela, kao svog ranijeg vjerovnika, namiriti dosadašnji dug od oko 15 milijuna kuna kao i daljnja ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close