U 2016. samo je jedna općina povećala prirez

Autor: Marija Brnić , 27. prosinac 2016. u 22:00
Ministar financija Zdravko Marić uvjeren da prirez neće rasti zbog njegove reforme, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

U 2015. je nakon mini-porezne reforme 36 gradova i općina podiglo prirez.

Općina Mrkopalj jedina je u Hrvatskoj tijekom 2016. godine korigirala prirez porezu na dohodak, koji je od 1. veljače povećala s 5 na 7 posto. Godinu ranije čak je 36 gradova i općina uvelo ili podiglo stopu prireza, pozivajući se na neizbježnost takve mjere zbog osiguranja potrebnih prihoda u lokalnim proračunima nakon što je koncem 2014. tadašnja vlada Zorana Milanovića posegnula za tzv. mini-poreznom reformom kojima su gradovi i općine bili zakinuti.

Aktualni ministar financija Zdravko Marić uvjeravao je proteklih tjedana da njegova velika reforma poreznog sustava, čija primjena starta kroz nekoliko dana, neće stvoriti potrebu dizanja prireza i zasad takvih najava s lokalnih razina još nema, no oprezni analitičari ne isključuju mogućnost da bi se sličan val podizanja razine prireza mogao ponoviti i u narednoj godini. Zasad je grad Pregrada iz Krapinsko-zagorske županije jedina koja je objavila da korigira svoj sustav prireza, no obračunavat će i dalje nepromijenjenu stopu od 10 posto, samo će čvršće postaviti raspodjelu ostvarenih sredstava s tog osnova usmjeravajući veći dio sredstava za rekonstrukciju prometnica, a manji za komunalnu infrastrukturu.

Uz Grad Zagreb koji ima najvišu stopu od 18 posto, visok prirez obračunavaju još u Dubrovniku i Rijeci u kojima on iznosi 15 posto, slijedi Karlovac sa stopom od 14 posto, te Vinkovci i Osijek s 13 posto, dok se u osamnaest gradova i općina obračunava 12 postotni prirez.

Komentirajte prvi

New Report

Close