Tvrtke udružene u CER zajedno po novac EU

Autor: Suzana Varošanec , 13. lipanj 2013. u 22:00
U Centru za energetska rješenja 17 tvrtki

U Centru za energetska rješenja 17 tvrtki

Suradnja tvrtki iz Slovenije i Hrvatske u području enegetske učinkovitosti putem novoga Centra za energetska rješenja (CER) važan je projekt u trenutku krize u EU jer u svakoj krizi projekti koji donose uštede najbolje prolaze.

Rekao je to slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk na prvome kongresu o energetsko-efikasnim rješenjima za zelenu budućnost, održanom u četvrtak u Zagrebu. Gospodarstvenicima koji rade u sektoru enegetski učinovitoga zgradarstva savjetovao je neka se udružuju kako bi se realiziralo što više uspješnih projekata energetskih ušteda za tvrtke, kao i za građane. Za tu je svrhu Unija Hrvatskoj namijenila 1,4 milijarde eura godišnje. Slovenija je, primjerice, imala na raspolaganju oko 300 milijuna eura godišnje te je povukla oko 25 posto. Pravila su stroga: ako se ne ostvare uštede, na naplatu dolaze visoki penali.   "CER će biti kontaktna točka gdje tvrtke i građani mogu dobiti besplatni stručni savjet o projektima koji se odnose na energetsku uštedu", rekao je Volk istaknuvši i niz koristi koje će se CER donijeti: od ekonomskih te promocije i reklame do zajedničkoga korištenja EU fondova.

 

1,4milijarde

eura godišnje imat će na raspolaganju Hrvatska od EU za projekte energetske uštede

Projekt povezivanja kompanija, srednje velikih i malih, u toj vrlo perspektivnoj branši upravo kroz CER, koji su na nedavno održanom gospodarskomu forumu dviju zemalja u Zagrebu snažno poduprli i predsjednici Ivo Josipović i Borut Pahor, pozdravio je novi gradočelnik Maribora dr. Andrej Fištravec. U kontekstu, pak, činjenice da je od hrvatsko-slovenskoga gospodarskoga foruma proteklo samo mjesec dana, zanimljivo je da je politička promidžba već dala rezultat: 17 tvrtki iz Slovenije i Hrvatske postale su članice CER-a. Zanimljiva je nova članica Lunos Hrvatska, koju su u povodu proširenja europskog tržišta na Hrvatsku ovih dana osnovale njemačka grupacija Lunos Luftungstechnik, koja ima oko 37 milijuna eura godišnjega prihoda, te slovenska tvrtka kćer Lunos Slovenija, koja u dvije godine postojanja bilježi  vrtoglav rasta prihoda od oko 170 posto, na 1,3 milijuna eura.

Generalni direktor njemačkoga Lunosa Andreas Lehmann i predsjednik Uprave Lunosa Hrvatska Milan Kuster na marginama kongresa potpisali su ugovor o generalnom zastupstvu za Hrvatsku. Kuster, koji je ujedno predsjednik Uprave slovenskoga Lunosa te izvršni direktor njemačke grupacije, najavio je Poslovnom dnevniku velike planove. "Ulaskom Hrvatske u EU postaju važna ulaganja u energetski učinkovita rješenja. Tvrtke udružene u CER zajedno će konkurirati za energetsku sanaciju, a prvi EU novac koji stiže Hrvatskoj namijenjen je gradovima", rekao je Kuster, dodavši da je u prvoj tranši 137 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close