Tvrtke koje poštuju ESG kriterije lakše će do jeftinijeg novca

Autor: Sergej Novosel Vučković , 04. travanj 2022. u 21:59
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Ministar održivog razvoja i energetike Tomislav Ćorić je kazao kako se nalazimo u vremenu koje nosi nevjerojatne izazove.

Zelena tranzicija i održivo gospodarstvo više nemaju alternativu, a tvrtke koje to prepoznaju poslovat će uz veći povrat ulaganja i lakši pristup jeftinijim izvorima financiranja, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji “Uz ESG kriterije do održivog gospodarstva – Future Perfect Business”.

Konferenciju su organizirali Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), agencija Media Val i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), u okviru inicijative Future Perfect Business i uz partnerstvo Europske komisije, s ciljem otvaranja šire rasprave na temu podizanja svijesti o održivosti gospodarstva i društva te implementacije nove EU regulative usmjerene zaštiti okoliša. Okolišni, društveni i upravljački kriteriji (Environmental, social, and governance – ESG) su skup standarda za poslovanje kompanija koje osviješteni investitori koriste za provjeru potencijalnih ulaganja.

Ministar održivog razvoja i energetike Tomislav Ćorić je kazao kako se nalazimo u vremenu koje nosi nevjerojatne izazove, prije svega u težnji da se zadržimo na putu snažne zelene i digitalne transformacije gospodarstva. Taj transformacijski proces, kako je rekao, predstavlja veliku šansu za hrvatsko gospodarstvo, prije svega iskoraka u smjeru koji nam kao maloj otvorenoj ekonomiji odgovara – digitalizacije ekonomije i njezinog ozelenjavanja.

To donosi iskorak u odnosu na tradicionalne tehnologije i industrije koji je Hrvatskoj nužno potreban i u čemu je Hrvatska pokazala da se može nositi sa svjetskom konkurencijom, istaknuo je Ćorić navodeći kao pozitivne primjere tvrtke iz IT sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close