Tvrtka za obradu medicinskog otpada u Jaski nepoželjna, a tamo je već tri godine

Autor: Saša Paparella , 27. kolovoz 2018. u 14:09
U Hrvatskoj 66 tvrtki ima dozvole za gospodarenje medicinskim otpadom/FOTOLIA

Remondis Medison tvrdi da izmješta uređaj unutar već postojećeg objekta i da vrsta i količina otpada ostaju iste.

U gradskoj vijećnici Jastrebarskog prošli je tjedan održan sastanak na kojem je gradonačelnik Zvonimir Novosel predstavnicima tvrtke Remondis Medison, registrirane za brigu o infektivnom otpadu, otvoreno rekao da u tom gradu "Centru za obradu medicinskog otpada nema mjesta". 

Apsolutno je neshvatljivo da ta tvrtka na sve naše reakcije vezane uz gradnju takvog centra u Gospodarskoj zoni Jalševac samo šuti, dodao je.

"Moji sugrađani i ja nemamo povjerenja prema vama. Nije mi jasno zašto vam netko uporno produžuje dozvole za privremeni rad, a gradnji trajnog centra za medicinski otpad protivimo se već godina. Borit ćemo se i dalje, nećemo pristati da se takav centar uvali u naš grad! Krenite odmah u potragu za nekom novom lokacijom za gradnju centra za obradu medicinskog otpada", prenosi oštre Novoselove riječi lokalni portal.

Već odbili zahtjev
Na zamolbu da nam pojasni genezu sukoba s tvrtkom iz susjednog Draganića, a koja je u vlasništvu moćnog njemačkog koncerna te godišnje prihoduje po 20 milijuna kuna, Novosel kaže da "Remondis Merdison još od 2016. traži prenamjenu građevine iz garažno-poslovne namjene u građevinu za gospodarenjem otpadom, čemu dosad nije bila namijenjena, a pogotovo nije bila namijenjena za obradu opasnog medicinskog otpada.

 

Novosel

Nećemo pristati da se takav centar uvalja u naš grad.

U Gospodarskoj zoni Jalševac važećim prostorno – planskim dokumentima nije niti predviđeno obavljanje takve djelatnosti. Jalševac graniči s naseljima Cvetković i Jastrebarsko, u susjedstvu su prehrambeno skladište, hotel, kuće i vrtovi. Mi smo im u srpnju odbili zahtjev za izdavanje potvrde na glavni projekt. Činjenica da posluju na navedenoj lokaciji posljednje tri godine ne znači i da je Grad bio suglasan s njihovim poslovanjem na toj lokaciji, a budući da im je dozvolu za gospodarenje otpadom izdalo nadležno Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetiku (MZOE)", rekao je Novosel.

Smeta ga i što je termin Javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš zakazan u vrijeme kad je većina građana na odmoru. Sastanku u Jaski prisustvovali su Tom Vereecken, direktor Remondis Medisona, te direktor financija tvrtke Dino Jurjević. Tamo su rekli kako ne vide razloge za zabrinutost jer, za razliku od Novosela, tvrde da nikakvih važnijih novosti u Jalševcu neće biti. 

"Radi se o izmještanju uređaja za obradu otpada unutar već postojeće građevine i adaptaciji skladišnog prostora. Na toj lokaciji postoji kontinuitet djelatnosti s obzirom na činjenicu da tvrtka Remondis Medison tu posluje od 2015. Količine i vrste opada, tehnologija i svi drugi ključni parametri operativnog dijela poslovanja ostaju nepromijenjeni. Na žalost ne možemo komentirati izjave gradonačelnika Novosela dok pravni savjetnici tvrtke ne donesu sud", rekao nam je Dino Jurjević. 

Dozvole MZOE i županije
Komentar smo zatražili i u resornom MZOE, gdje napominju kako su skupljanje, prijevoz i obrada medicinskog otpada regulirani Pravilnikom o gospodarenju medicinskim otpadom, te da trenutačno 66 tvrtki ima dozvole za gospodarenje takvim otpadom. MZOE izdaje dozvole za opasni, a županije za neopasni otpad. "Remondis Medison do prosinca 2018. posjeduje dozvolu za gospodarenja otpadom na lokaciji u Jastrebarskom, za zbrinjavanje opasnog otpada postupkom mobilnim uređajem za obradu otpada.

Na zahtjev nositelja zahvata tvrtke Remondis Medison u tijeku je postupak procjene utjecaja na okoliš za obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije u Jastrebarskom. Javna rasprava u okviru navedenog postupka trajala je do 24. kolovoza. U skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša Ministarstvo će u spomenutom postupku razmotriti sve pristigle primjedbe zainteresirane javnosti, mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva (u koje su uključeni i predstavnici grada Jastrebarskog i županije), mišljenje nadležnih tijela te donijeti odluku o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti navedenog zahvata za okoliš", rečeno nam je u MZOE. 

Komentirajte prvi

New Report

Close