Tvrtka Gasfin drži karte za zemljište u Omišlju gdje je planiran LNG terminal

Autor: Suzana Varošanec , 05. prosinac 2017. u 22:00
Bivše postrojenje Dine u Omišlju čiji je stečaj završen/Goran Kovačić/PIXSELL

Kupac je grupacija registrirana u Luxembourgu u kojoj je većinski vlasnik bogati Slovenac V. Puklavec.

Heta Asset Resolution i H-Abduco sada su već više od mjesec dana bivši najveći razlučni vjerovnici u stečaju omišaljskog Pirosa, nekretninske tvrtke kćerke propale Dine Petrokemije.

Piros je bio jamac za kredite Dine, za što je poslužilo na njega preneseno zemljište. Kako je stečaj Dine okončan, a Piros ima zemljište čisto od opasnih kemikalija koje se upravo prodaje preko sustava e-dražbe, u fokus dolaze transakcije kojima su prvo Heta te potom H-Abduco svoje tražbine, ukupno oko pola milijarde kune, ustupile kompaniji Gasfin, za iznos koji je poslovna tajna. Kupac je iz plinskog biznisa, s poslovanjem registriranim u Luxembourgu, ali globalna grupacija s jakim aktivnostima u Engleskoj i na Dalekom istoku, dosad bez poslovnih aktivnosti na našem tržištu.

Većinski vlasnik je jedan od najbogatijih Slovenaca Vladimir Puklavec, u našim energetskim krugovima poznat i kao direktor svjetskih inženjerskih tvrtki. Kako neki tvrde, značajan je to igrač, a njegova pojava kao najvećeg razlučnog vjerovnika otvara pitanje koji je poslovni interes na omišaljskom platou vezan uz 1/4 zemljišta Dine, uz Dioki druge sastavnice propalog petrokemijskog carstva Roberta Ježića. Kako je nedavno došlo do promjene u stečaju u dijelu razlučnih vjerovnika koji su prvi po prednosnom redu (ispred države), o Gasfinovim namjerama još se samo nagađa.

No, s obzirom na njihov poslovni profil koji uključuje i poslovanje LNG-em sve upućuje na to da je kupcu atraktivno zemljište koje se vezuje uz 'vječni' projekt LNG terminala, iako u zadnje vrijeme plutajućeg, dok se sve više govori i o mogućem rješenju smještaja u sklopu plinskih polja Sjevernog Jadrana čija se eksploatacija privodi kraju. Kako bilo, Puklavčeva tvrtka ovime dolazi u priliku, ako želi, ući u posjed oko 270.000 četvornih metara zemljišta unutar žice propale petrokemijske tvrtke.

Pretpostavka toga je okvirni plan vezan uz core poslovanje, tj. područje provođenja prirodnog plina preko LNG-a na tržište u kojem su aktivni od 2006. U specijaliziranoj su niši, navode, po pripremama, uređenju i implementaciji projekata opskrbe energijom, s naglaskom na postizanje sinergije između vlasnika prirodnih resursa, operatora i krajnjih korisnika. Omišalj je i u tom smislu izazov; lokalna zajednica nije pokazala interes za vid kompenzacije zarada od turizma koji je dosad istican kroz višemilijunske komunalne naknade.

S druge strane, pravna pozicija je jasna: Gasfin ima prednost u naplati potraživanja, a u tijeku je treći krug e-dražbe u kojem se do 8. siječnja prodaje zemljište s početnom cijenom od 17,5 mil. kn. Nejasno je hoće li Gasfin čekati da se javi kupac ili će iskoristiti mogućnost da prijebojem dođe u posjed zemljišta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close