Tvrtka Crni čelik namjerava uložiti 250 milijuna kuna u Đuru Đakovića, ali ima tri uvjeta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2017. u 11:07
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Uprava i u današnjoj obavijesti ponavlja kako smatra da iznos dosadašnjeg povećanja ne zadovoljava adekvatnost kapitala, nedovoljno poboljšava likvidnost tvrtke te je uvelike nedostatan kako bi osigurao financijsku stabilnost društva.

Đuro Đaković grupa izvijestila je u srijedu kako je zaprimila obvezujuću ponudu zagrebačke tvrtke Crni čelik d.o.o. za ulaganje u kapital te grupe u iznosu od 250 milijuna kuna, a čime bi nedavno osnovana tvrtka, čiji su osnivači dva ulagača iz Kuvajta i Kanade, stekla više od 50 posto vlasništva u Đuri Đakoviću.

"Uprava je mišljenja da ponuđeni iznos od strane društva Crni čelik d.o.o. uvelike zadovoljava sve potrebe društva za financijsku konsolidaciju, ulaganje u razvoj te u partnerstvu s ponuditeljima stvara realnu osnovu za izlazak na inozemna tržišta i stvaranje odgovarajućeg boniteta prema kreditnim institucijama", stoji u obavijesti koju potpisuje predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Tomislav Mazal.

Crni čelik ima tri uvjeta za svoju obvezujuću ponudu – odluku glavne skupštine da se temeljni kapital poveća za 250 milijuna kuna izdavanjem novih dionica po cijeni od 20 kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, "a što će u konačnici predstavljati više od 50 posto ukupnog vlasništva", potom odlukom da novoizdane dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje te onom da u sedmeročlani Nadzorni odbor Đure Đakovića uđe četiri člana koje će odrediti Crni čelik.

Tvrtka Crni čelik navodi "da im je jedini interes u dokapitalizaciji društva sudjelovati s navedenim iznosom i pod navedenim uvjetima i u ni jednom drugom slučaju Crni čelik d.o.o. nema namjeru sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala društva". 

Podaci iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu pokazuje da je tvrtka Crni čelik d.o.o. osnovana krajem kolovoza ove godine, a osnovali su je Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta. Tvrtka, s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, registrirana je za djelatnosti savjetovanje pravnih osoba o poslovanju i upravljanju, usluge informacijskog društva, kupnju i prodaju roba, trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje inozemnih tvrtki, i sl.

"S obzirom na činjenicu da Uprava društva više od godinu dana intenzivno radi na animiranju i privlačenju potencijalnih ulagača u kapital društva i da je prvi pokušaj izlaska na tržište kapitala prošao neuspješno, a u drugom je dosegnut minimalni iznos sredstava, Uprava smatra da trenutno na tržištu nema drugih zainteresiranih ulagatelja te da je ovo ponuda koja za društvo predstavlja upravo ono što mu je potrebno", zaključuje su obavijesti Đuro Đaković grupe.

Đuro Đaković je, naime, nedavno proveo postupak povećanja temeljnog kapitala, no od planiranih 152 milijuna kuna, uplaćeno je tek nešto više od 51,13 milijuna kuna, čime je temeljni kapital povećan na 203,06 milijuna kuna.

Uprava i u današnjoj obavijesti ponavlja kako smatra da iznos dosadašnjeg povećanja ne zadovoljava adekvatnost kapitala, nedovoljno poboljšava likvidnost tvrtke te je uvelike nedostatan kako bi osigurao financijsku stabilnost društva.

Stoga je za 21. rujna ove godine već sazvana i nova glavna skupština dioničara na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda nova dokapitalizacija, za nešto više od 100 milijuna kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara da sudjeluju u njoj, pri čemu bi poziv za upis bio upućen samo jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi za koju se utvrdi da bi upisala sve nove dionice. 

"Nakon provedene dokapitalizacije u srpnju i kolovozu 2017. godine u kojoj je prikupljen dio kapitala potrebnog da se provede uspješno restrukturiranje grupacije Đuro Đaković, koja ostvaruje pozitivne neto rezultate drugi kvartal za redom, nužno je značajno poboljšati izvore financiranja prikupljanjem svježeg kapitala na tržištu u što kraćem roku kako ne bi došlo do odstupanja u budućim poslovnim planovima", stoji u obrazloženju tog prijedloga za novu dokapitalizaciju.

 Dodaje se i da je jedan od razloga zbog čega postojeći dioničari ne mogu sudjelovati u ovom krugu povećanja kapitala to što "postoje indicije interesa novih ulagatelja da u narednom razdoblju ulože novčana sredstva u društvo".

Komentari (5)
Pogledajte sve

Uplata je izvrsena ali zbog tehničkih razloga jos nije vidljiva na računu ĐĐ.

Gdje su tehnički završili novci?

Što se dogodilo s partnerima u tvrtki Crni čelik koja je trebala obaviti uplatu od 250 milijuna kuna Đuri Đakoviću za dokapitalizaciju, kojom je ta tvrtka iza koje je stajao kuvajtski kapital izdanjem novih dionica trebala postati većinski vlasnik?

I da bravo za Bakica koji se zaista pronice u Hrvatskog Bufetta….
Pogodio je Valamar na samom dnu….izgleda da.je.i Djuru…
Bravo i naklon do poda…

New Report

Close