Turski gigant preuzeo vođenje svih zemaljskih usluga u zagrebačkoj zračnoj luci

Autor: Darko Bičak , 14. veljača 2022. u 09:29
Foto: Darko Tomas/CROPIX/POOL/PIXSELL

U 2019. godini, Zagreb je imao 3,45 milijuna putnika te 45.000 letova, te oko 13.000 tona tereta.

Iako je zračni promet u pandemiji Covida-19 i više nego prepolovljen u odnosu na razdoblje prije, taj sektor je u Hrvatskoj vrlo dinamičan – od dolaska Ryanaira preko planova investicija nacionalne zrakoplovne kompanije u nove zrakoplove do restrukturiranja poslovanja koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu, tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ). Naime, krajem prošlog tjedna je društvo MZLZ Zemaljske usluge preuzela tvrtka Havaş, koja je dio TAV Airports i Groupe ADP.

Kako pojašnjavaju iz samog MZLZ-a, riječ je o akviziciji unutar konzorcija koji, sukladno koncesijskom ugovoru, upravlja Međunarodnom zračnom lukom Zagreb. “Tvrtke Havaş, TAV i Grupacija ADP svjetski su brendovi u pružanju zemaljskih usluga, što obuhvaća sve procese prihvata i otpreme putnika i prtljage, kao i teretnog prometa i prometa pošte. Zagreb postaje 31. zračna luka u portfelju kompanije, koja u zračnoj luci planira osigurati dodatna ulaganja i povećanje učinkovitosti u svim procesima pružanja zemaljskih usluga”, kazali su nam iz MZLZ-a.

Generalni menadžer Havaşa, Mete Erna, u priopćenju javnosti je istaknuo da s oni  kontinuirano  fokusiraju na razvoj operacija kroz inovacije, trudeći se pritom pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu našim partnerima, avioprijevoznicima. “Oko 30 avioprijevoznika redovno prometuje prema Zagrebu, a radi se o glavnoj zračnoj luci Hrvatske, globalno poznate turističke zemlje. Preuzimanjem usluga prihvaća i otpreme u zagrebačkoj zračnoj luci povećat ćemo kvalitetu usluge te nastaviti ulagati u zemaljske usluge, u korist putnika i avioprijevoznika u Zagrebu”, kazao je Erna. Iz Havaşa pojašnjavaju da će uslugu prihvata i otpreme putnika, tereta i pošte u Zagrebu pružati oko 500 zaposlenika te uz potporu 176 motornih vozila. ZL Franjo Tuđman ima ISAGO certifikat (IATA Safety Audit for Ground Operations) koji im je međunarodna udruga zračnih prijevoznika IATA izdala na razdoblje do 2023., a kojim se potvrđuje da kompanija MZLZ Zemaljske usluge obavlja usluge zemaljskih operacija u ZL Franjo Tuđman prema najvišim standardima kvalitete i sigurnosti, propisanim od strane IATA-e u različitim disciplinama zemaljskih usluga.

U rekordnoj 2019. godini Zagreb je imao 3,43 milijuna putnika te 45 tisuća letova i oko 13 tisuća tona tereta. Zbog utjecaja globalne pandemije putnički je promet u 2021. godini bio na 41% prometa iz rekordne 2019. godine. Konzorcij TAV Airports i ADP grupe ima pravo upravljanja zagrebačkim zračnim lukom do 2042. godine. Dolazak ovog turskog pružatelja zemaljskih usluga u zagrebačkom zračnom luku među strukom se spominje još od ljeta 2019. godine, no preuzimanje je očito odgođeno zbog izbijanja globalne pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close