Turizam ove godine donosi 12 mlrd. eura

Autor: Ana Blašković , 09. listopad 2018. u 22:00
Ministar Cappelli i šef HTZ-a Staničić/Igor Kralj/PIXSELL

Još jedna rekordna sezona?

U devet ovogodišnjih mjeseci Hrvatsku je posjetilo gotovo 18 milijuna turista koji su ostvarili oko 101 milijun noćenja.

U usporedbi s 2017. broj turista povećan je 6 posto, a broj noćenja 4 posto pa se na razini godine mogu očekivati ukupni porasti između 5 i 6 posto te oko 12 milijardi eura turističkih prihoda, rečeno je nakon sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice u Ministarstvu turizma. Rujanski rezultati su na istom tragu; prošlog mjeseca bilo je 8 posto više dolazak i 4 posto više noćenja.

"I prvi dani listopada pokazuju poraste te vjerujemo da ćemo do kraja godine, osim očekivanih fizičkih porasta, zabilježiti i porast turističkih prihoda na ukupno 12 milijardi eura od domaćih i stranih turista. Da smo na dobrom putu potvrđuju nam i rezultati za prvih šest mjeseci ove godine, po kojima su prihodi od turizma rasli 10 posto", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli. 

Za 2019. jačat će se aktivnosti za tržišta koja su ove godine ostvarila slabije rezultate, poput Poljske. Do kraja ove godine po Hrvatskoj će se organizirati nekoliko stručnih skupova na kojima će se javnosti približiti zakonske izmjene, a dotad se očekuje prijedlog zakona o turističkom zemljištu te raspisivanje natječaja za izradu nove strategije razvoja turizma.

HTZ će za 2019. više promovirati male i obiteljske hotele kao specifičnost hrvatske ponude, a proračun za udruženo oglašavanje privatnog i javnog sektora za iduću godinu iznosit će 26 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close