Turističku članarinu ne plaća čak 50 tisuća iznajmljivača

Autor: Marija Crnjak , 11. listopad 2018. u 14:09
Članarinu će ubuduće plaćati paušalno/Grgo Jelavić/PIXSELL

Zbog slabe kontrole 53% ih nije poštivalo zakon. Sad bi novi zakoni to trebali postrožiti.

Iako su privatni iznajmljivači prema zakonu obveznici plaćanja članarine turističkim zajednicama, čak 53 posto iznajmljivača od njih ukupno oko 100 tisuća nikad nije platilo ni kune članarine, no to se zbog slabe kontrole nije sankcioniralo.

Otkrio je to Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma prilikom predstavljanja paketa zakona o turističkim zajednicama, najavljujući da bi se prema prijedlogu novog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama trebala osigurati i bolja naplata u obiteljskim domaćinstvima. 

"Ako obuhvatimo i one koji dosad uopće nisu plaćali, to će rezultirati s tri milijuna kuna na račun članarine godišnje", najavio je Glavina.

Naime, prema aktualnom zakonu iznajmljivači plaćaju članarinu sukladno ostvarenom prihodu i turističkom razredu u kojem je njihov smještajni objekt.

Prema prijedlogu novog Zakona, pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivači) će članarinu plaćati u paušalnom iznosu prema broju kreveta ili smještajnih jedinica u kampu u domaćinstvu, po izboru jednokratno ili triput godišnje, u istim rokovima kao i boravišnu pristojbu.

Iznos članarine propisat će ministar pravilnikom. Glavina pojašnjava da je naplata članarine, koja će se sad pojednostaviti, ključna za turizam na kontinentu, koji ne bi mogao funkcionirati od prihoda samo boravišne pristojbe, jer te destinacije imaju mali promet.

Inače, najveći dio sredstava za financiranje sustava turističkih zajednica, oko 680 milijuna kuna godišnje, osigurava se iz članarine i boravišne pristojbe, a članarinu od oko 483 milijuna kuna godišnje plaća oko 62.000 tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close