Turistički izleti s lokalnim ribarima daju autohtoni doživljaj plovidbe

Autor: Borivoje Dokler , 23. srpanj 2015. u 22:00
Nikola Bejo i Antonio Pavlovic, autori projekta Fishery/Miranda Cikotić/PIXSELL

Fishery omogućuje vlasnicima apartmana da u svoju ponudu uvrste izvorne ribarske i turističke izlete, a lokalnim ribarima donosi dodatni sezonski posao u vidu realizacije tih izleta.

Fishery, projekt čija svrha je organizacija turističkih i ribarskih izleta u suradnji s lokalnim ribarima i lokalnim vlasnicima apartmana, na natječaj Poslovnog dnevnika 'Hrvatska pamet Hrvatskoj' prijavili su splitski studenti Nikola Bejo i Antonio Pavlinović s Ekonomskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

"Fishery omogućuje vlasnicima apartmana da u svoju ponudu uvrste izvorne ribarske i turističke izlete, a lokalnim ribarima donosi dodatni sezonski posao u vidu realizacije tih izleta", kažu splitski studenti objašnjavajući kako Fishery, u poslovnom smislu, služi kao posrednik između vlasnika apartmana i ribara s kojima dogovara suradnju. "Ribari s kojima surađujemo su registrirani, dobro obučeni, često i mladi, u suradnju ulaze s vlastitim brodovima i ono najvažnije od svega: znaju engleski jezik", kažu Bejo i Pavlinović te napominju da Fishery nije samo 'projekt na papiru'. Prošle godine proveden je eksperiment u trajanju od 15  dana u kojem su uz pomoć nešto promotivnih letaka, dva lokalna ribara i dva iznajmljivača uspjeli realizirati i naplatiti nekoliko izleta.

Sama priča oko Fisherya započela je u Kaštelima početkom ljeta 2014. godine, u velikoj mjeri kao odgovor na loše stanje turističke ponude i nizak životni standard ribara u Kaštelanskom zaljevu. Kako oba autora ovog projekta imaju direktnu povezanost s morem i ribarstvom u Kaštelima, upoznati su sa svim problemima ribarskog zanimanja, od financijskih pa sve do međuljudskih problema koji vladaju među njima.

"Javna je tajna da ribari slabo zarađuju i loše žive, pogotovo u mjestima koja dijelom žive od turizma poput Kaštela. Isto tako, nije ni tajna da se domaća turistička ponuda često svodi na ležaj, plažu i sunce, ako ga bude. Glavni cilj Fisheryja je istovremeno rješiti ove probleme, ali i povezati sve uključene strane u priču koja ima potencijal promijeniti živote onih koji sudjeluju u njoj", kažu autori projekta koji najveću dobrobit Fisheryja vide u integraciji ribara u turizam, granu u kojoj su do sada bili slabo direktno zastupljeni, ali i u povećanju lokalne ponude kroz povezivanje iznajmljivača s lokalnim pružateljima turističkih usluga.

"Osim povoljnog utjecaja na lokalnu turističku ponudu, Fishery povoljno utječe i na živote ribara – možda je to teško percipirati, ali nekad je taj dodatni prihod itekako bitan kada se živi uz more i od mora", tvrde Bejo i Pavlinović koji priznaju da ribarski izleti i vožnje brodom već postoje u nekom obliku u velikoj većini primorskih gradova, međutim, riječ je najčešće o izletima organiziranima za veliki broj ljudi.

"Fishery nudi mogućnost manjoj grupi gostiju da iskuse jednaki gušt plovidbe i ribolova, ali u daleko intimnijoj atmosferi i uz direktan kontakt s lokalnim, autohtonim, doživljajem plovidbe. Naši brodovi nisu napravljeni za masovni turizam, nema kod nas mekanih stolica, aparata za vodu, cateringa i ostalih čudesa koje možete vidjet na velikim turističkim brodovima. Samo more, ribari i priče o moru", kažu Bejo i Pavlinović te ističu kako ne bi vjerovali koliko kod nas postoji velikih i malih 'vozača' i izleta koje se obavljaju 'na crno', što naravno predstavlja ogroman problem vlasnicima apartmana jer se ne mogu osloniti na pouzdanost takve usluge. "Fishery rješava probleme koje muče iznajmljivače i štiti goste prije svega, a s druge strane jamči i legalnost plovila i ribara koji ih voze", zaključuju autori projekta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close