Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Bez dileme

Turističke kompanije medicinarima otključale svoja vrata i budžete

Besplatan smještaj, novac, oprema, vaučeri pa i svakodnevni topli obroci ono su što je ova grana odmah osigurala za pomoć.

Marija Crnjak
10. svibanj 2020. u 22:00
Korado Korlević, čelni čovjek Zaklade Adris/Sanjin StrukiĆ/PIXSELL

Po staroj izreci “prijatelj se u nevolji poznaje”, nakon izbijanja pandemije te zagrebačkog potresa brojne tvrtke i poduzetnici bez puno razmišljanja krenuli su upomoć kome god je to bilo potrebno, uključujući turistički sektor kojeg je ova kriza jako ugrozila.

Kupovala se medicinska oprema, respiratori, dijelio smještaj onima u samoizolaciji, kuhalo za vatrogasce i doktore, vozilo djelatnike bolnica na posao. Sigurno ih tu nećemo uspjeti sve nabrojati, ali i bez toga se računa solidarnost koja je mnogima ovog proljeća pomogla prebroditi teške dane.

Zaklada Adris je, odlukom Zakladne uprave na čelu s predsjednikom Koradom Korlevićem, tako odmah na početku pandemije donirala tri milijuna kuna KBC-u Rijeka za nabavu respiratora za respiracijski centar, s dio opreme bio je usmjeren u i Opću bolnicu Pula

Udružili snage

Valamarovi hoteli i kampovi u destinacijama Poreč, Rabac, Krk, Rab, Makarska i Dubrovnik donirali su namirnice i ostale potrepštine gradskim uredima Crvenog križa i pučkim kuhinjama. Također, Valamar je Općoj bolnici Dubrovnik osigurao smještaj za djelatnike bolnice u 12 mobilnih kućica u kampu Solitudo Sunny Camping na Babinom kuku bez naknade i uz pokrivanje režijskih troškova, dok je Valamarova Centralna praonica u Poreču osigurala pranje rublja potrebnog za nesmetani rad objekata namijenjenih karanteni bez naknade.

Nakon samostalne pomoći Općoj bolnici Pula u vidu donacije LCD TV-a za prostore novog djela bolnice, pripreme obroka za djelatnike bolnice, te stavljanje na raspolaganje bolnici vlastitih zaposlenika za pripreme i čišćenje novih bolničkih odjela, Arena Hospitality Groupa je udružila snage sa svojim dugogodišnjim partnerom Kamgrad. Zajedno su financirali kupnju medicinske opreme, vrhunskog uređaja za dezinfekciju prostorija UVDI-360 za borbu protiv COVID-19 infekcije, a donacija je vrijedna ukupno 362.500 kuna.

Iz Arene su pojasnili kako suradnja Kamgrada i AHG-e na poslovima renoviranja smještajnih kapaciteta traje već duži niz godina, a najveći projekti i zahvati su se odnosili na kompletne investicije renoviranja objekata, podizanja kategorije na 4 zvjezdice i zadovoljavanja visokih standarda hotelskog branda Park Plaza Hotels & Resorts.

Trud zaposlenika

Rezultati ovih investicija su današnji hoteli Park Plaza Histria uključujući i Marinu Wing, Park Plaza Belvedere, Park Plaza Nurenberg, apartmansko naselje Park Plaza Verudela, te upravo u završetku kamp Arena Grand Kažela.

“Sretan sam što možemo nastaviti pomagati bolnici i zajednici u kojoj živimo. Čak i više od same financijske pomoći, ponosim se i zahvalan sam na trudu naših zaposlenika koji su upregnuli sve snage kako bi pomogli s pripremom hrane za osoblje, te čišćenjem i održavanjem bolničkog prostora. Volio bih se zahvaliti i obitelji Kamenski koja se obvezala podržati kupnju prijeko potrebnog uređaja za pulsku bolnicu i drago mi je da je naša suradnja tijekom godina dosegla razinu u kojoj zajednički možemo biti od pomoći u teškim vremenima. Želim vjerovati da ipak neće doći do toga da će se uređaj morati puno koristiti u ovim okolnostima, da će ova teška vremena uskoro biti iza nas i da ćemo se vratiti sretnoj i zdravoj svakodnevici”, kazao je predsjednik Uprave AHG Reli Slonim.

Jedini hotel u Dubrovniku koji je odlučio ostati otvoren te besplatno ponuditi usluge smještaja liječnicima koji su stigli iz Zagreba je hotel Hilton Imperial Dubrovnik, čime je omogućen normalan način rada dubrovačke bolnice. Kako je pojasnio direktorom hotela Mario Matković, u dogovoru s vlasnicima hotela odlučeno je će ostati otvoreni zbog potrebe da jedan hotel ostane otvoren u Gradu.

“Paralelno s time, došao je upit od Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije jesmo li u mogućnosti osigurati smještaj medicinskom osoblju. Tu nije bilo puno razmišljanja, odmah smo pristali primiti liječnike te samim time i osigurati posao našim djelatnicima”, pojasnio je direktor hotela Mario Matković, te dodao da Hilton u sklopu svog Blue Energy Teama, koji se zasniva na volontiranju, uvijek gleda kako pomoći zajednici.

Poziv na solidarnost

Dvjesto vaučera, sto za Falkensteiner resort Borik u Zadru i sto za Falkensteiner resort Punta Skala nedaleko od Petrčana, donacija je hotelske grupacije Falkensteiner Hotels & Residences dvjema zagrebačkim bolnicama. Zdravstveni radnici Kliničke bolnice ”Sveti Duh” i Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” svoje će vaučere, dvije noći za njih i njihovu obitelj, moći iskoristiti čim to bude moguće.

“Liječnici i medicinske sestre, kao i ostalo osoblje u zdravstvenom sustavu, daju sve od sebe u situaciji u kojoj smo se našli zbog pandemije. Smatramo kako će im, kada sve ovo prođe, odmor itekako dobro doći. Ovo je naš mali doprinos u vremenu kada nam je svima potrebna solidarnost”, poručuju iz Falkensteinera. “U ime naših djelatnika te djelatnika Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” mogu samo od srca zahvaliti na ovoj iznimnoj donaciji koju će oni sa zadovoljstvom iskoristiti čim završi naša zajednička borba protiv aktualne epidemije”, rekao je ravnatelj Kliničke bolnice ”Sveti Duh”, prof. dr. sc. Mladen Bušić.

Irundo, tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem apartmana, odlučila je u suradnji s vlasnicima stanova organizirati besplatan smještaj za zdravstvene djelatnike koji moraju biti u samoizolaciji. “Najvažniji, a pritom najugroženiji su doktori i svi ostali zdravstveni djelatnici koji prema propisanim mjerama sigurnosti moraju biti u samoizolaciji. Ovo je naš mali doprinos zajednici u kojoj živimo i radimo, a ovakva teška vremena dodatno nas obvezuju na solidarno i društveno odgovorno ponašanje. Našim primjerom želimo potaknuti i sve ostale koji su u mogućnosti ponuditi prazne stanove za samoizolaciju i omogućiti da se što veći broj stanova osigura zdravstvenim djelatnicima”, pojasnio je suvlasnik Irunda Tomislav Zovko.

Početkom travnja pulski chef Dragan Jovanović iz pulskog Gastro kluba okupio je istarske ugostitelje koji su odlučili kuhati za operativce na terenu, policajce, vatrogasce i medicinare. U kratkom vremenu njegovoj se ideji odazvalo desetak ugostitelja iz Pule i okolice koji su odlučili, svaki jedan dan u svojem restoranu, pripremati ručak za dežurne službe na terenu. Kuhanje je započeo Batrol Mardešić iz “Qtime Lounge & Bistroa Pula” na Portarati.

U akciju su se, osim Gastro kluba i Doma za starije Vita Sana, uključili Punkt, Hotel Pula, Stancija Buršić, Boccaporta i restoran Stari grad. Namirnice su nabavljali i od sponzora, one su se donosile u Crveni križ koji ih potom odnosi u restorane, a kuhane obroke do krajnjih korisnika dostavljaju volonteri ili ugostitelji.

Kako bi zahvalilo svim djelatnicima bolnica na svemu što čine od pojave pandemije te im olakšao svakodnevno putovanje na posao i s posla, Uber je donirao dvije tisuće besplatnih vožnji. Donacija je nastavak suradnje Ubera i Ministarstva zdravstva, jer je djelatnicima u zdravstvu do sada u sklopu programa UberMedics na raspolaganju bio popust od 20 posto.

“Izvrsne medicinske sestre, liječnici i osoblje bolnica čine fantastičan posao na prvoj liniji borbe s ovom krizom i svi u Uberu želimo im zahvaliti na nadljudskim naporima koje ulažu. Nadamo se da im na ovaj način možemo barem malo pomoći s obzirom da neumorno rade danju i noću”, kazao je Dara Khosrowshahi, izvršni direktor Ubera. Besplatne vožnje moći će koristiti svi djelatnici bolnica koje su uključene u UberMedics program, uključujući liječnike, medicinske sestre i tehničare, sanitetsko osoblje, čistačice i sve druge zaposlenike koji vrijedno rade na prevenciji širenja virusa. Od pojave pandemije Uber je okupio poseban tim za pružanje podrške zdravstvenim institucijama koji je dostupan 24/7.

New Report

Close