Turistička sezona je izgubljena: Privatni iznajmljivači u strahu da neće moći uzdržavati obitelj

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2020. u 10:18
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kvarner je lani imao najbolji turistički Uskrs u protekle tri godine, vjerovalo se kako će se to nastaviti i ove godine.

U paketu spasonosnih Vladinih mjera velik dio odnosi se na turizam koji je najpogođeniji krizom. To podrazumijeva očuvanje radnih mjesta, financijsko i administrativno rasterećenje, naknade za plaću i oprost poreza, piše RTL.

No, bez obzira na to, turistički djelatnici su u strahu, posebno privatni iznajmljivači, a gotovo polovina njih smatra da bez prihoda od iznajmljivanja neće moći uzdržavati obitelj.

Inače, od početka travnja ne bismo mogli zaviriti u Gordanine apartmane u Crikvenici, jer u njima bi bili turisti.

“Dobivamo otkaze rezervacija gotovo svaki dan, sad je do 15. lipnja sve otkazano, što god smo imali. Inače, mi smo od 6. travnja trebali ući u punu sezonu. Imali smo gotovo 70 posto kapaciteta popunjenih”, prepričava Gordana Derossi, vlasnica apartmana.

Kvarner je lani imao najbolji turistički Uskrs u protekle tri godine, vjerovalo se kako će se to nastaviti i ove godine. Tužno izgleda i Opatija, prazne su šetnice. Najviše su u strahu privatni iznajmljivači kojima je buking pao 50 posto. Međutim, kažu, Vlada zasad dobro radi svoj posao.

“Nisam iskoristila mjere za odgodu poreza, ali pozdravljam 50 posto boravišne pristojbe”, govori Derossi.

No, samo u ožujku izračunat je pad od 70 posto u dolascima, 50 posto u noćenjima.

“Kumulativno su te brojke nešto manje, međutim, to je izravna posljedica koronavirusa i vjerujem da ćemo, nažalost, u ovakvom ozračju, nastaviti s turističkim prometom, koji praktički u ovom trenutku ne postoji, u travnju i u svibnju”, kazao je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Iako je HTZ zakočen u smislu promocije na inozemnom tržištu, ostaju prisutni putem društvenih mreža. Radna mjesta u turizmu osigurana su Vladinim mjerama.

“Koje su vrlo važne za turistički sektor s obzirom na činjenicu da će turizam ove godine biti najpogođeniji sektor u Hrvatskoj”, napominje Staničić.

Jer, sezona je izgubljena, posljedice će se osjećati godinama. A turizam čini više od 20 posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close