‘Turisti’ traže čuvanje radnih mjesta do idućeg proljeća, kolektivni ugovor su suspendirali

Autor: Darko Bičak , 29. ožujak 2020. u 22:00
Radnicima u sektoru bi se davalo 60% plaće, a poslodavci do svibnja 2021. ne bi plaćali porez/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Za vikend su se poslodavci i sindikati u turizmu dogovorili o suspenziji kolektivnog ugovora koji se neće primjenjivati do prestanka izvanrednih koronamjera.

Turizam čini ukupno i više od 11% hrvatskog BDP-a te je jasno da će situacija s pandemijom koronavirusa i izvanrednim mjerama uvedenima u čitavoj Europi ova turistička sezona biti u najmanju ruku izazovna, ako je uopće i bude.

Na to su upozorili i u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT), koja okuplja 14 najvećih domaćih tvrtki i strukovnih udruga ovog sektora, te su sastavile i Vladi uputile prijedlog mjera za spas. Ističu da im je prioritet sačuvati radna mjesta do narednog proljeća 2021. te traže da se formalizira status “radnik na čekanju”.

To Hrvatskoj nije strano i bilo je poznato 90-ih uslijed privatizacije i propadanja velikih poduzeća. HUT predlaže da bi takvi radnici imali naknadu od minimalno 60% neto plaće, a poslodavci ne bi plaćali poreze i doprinose.

Drugom mjerom se traži da ih se do svibnja 2021. osloboditi plaćanja poreza, doprinosa i naknada dok ugostiteljski objekti ne rade, a nakon otvaranja bi se postupno povećavao postotak davanja. Likvidnost bi osigurali bespovratnim novcem i/ili povoljnim kreditima, a traže i da se reprogramiraju postojeće kreditne obveze turističkih subjekata.

Za vikend su se poslodavci i sindikati u turizmu dogovorili o suspenziji kolektivnog ugovora koji se neće primjenjivati do prestanka izvanrednih koronamjera.

Komentirajte prvi

New Report

Close