Turisti potrošili za 24 posto više nego 2019.

Autor: Josipa Ban , 03. srpanj 2022. u 22:00
Ministrica turizma Nikolina Brnjac istaknula je da dosadašnji podaci potvrđuju sve značajniju potražnju za Hrvatskom izvan ljetnih mjeseci/I. Galović/PIXSELL

Turistički se promet vraća na pretkrizne brojke.

Turistički se promet polako vraća na pretkrizne brojke. Podaci sustava eVisitor pokazuju da je u prvoj polovici ove godine ostvareno 83 posto dolazaka i 94 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Financijski su rezultati čak i bolji.

Podaci Porezne pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove fiskalizirano računa u vrijednosti od 12,8 milijardi kuna, što je 129 posto bolje nego u istom periodu lani te 24 posto više nego 2019.

Zadovoljna ministrica
“Trenutni rezultati koje ostvarujemo gotovo su na razini onih iz 2019. godine. Dosadašnji podaci posebice su važni jer potvrđuju sve značajniju potražnju za Hrvatskom izvan ljetnih mjeseci te pozitivne rezultate aktivnosti usmjerenih na prepoznatljivost Hrvatske kao održive i kvalitetne destinacije za cijelu godinu”, zadovoljna je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

94

posto noćenja u odnosu na 2019. ostvareno je u prvih šest mjeseci ove godine

Hrvatsku je u prvih šest mjeseci, unatoč ratu na tlu Europe, zbog kojega se strahovala da bi mogla biti poremećena turistička sezona, posjetilo 5,7 milijuna turista koji su ostvarili 24,7 milijuna noćenja. Udio stranih turista u noćenjima je gotovo 87 posto.

Tradicionalno, najviše su noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (6,1 milijun), Austrije (2,4 milijun), Poljske (1,3 milijuna). Najviše je noćenja ostvareno u hotelima (7,5 milijuna). Zanemarivo manje noćenja bilježe apartmani – 7,4 milijuna, dok su kampovi ostvarili 5,1 milijun.

Istra najpopularnija
Niti u atraktivnosti domaćih lokacija nema bitnih promjena. I u prvoj polovici ove godine najviše je noćenja ostvareno u Istarskoj (7,9 milijuna) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (4,2 milijuna). Od destinacija najpopularniji je Rovinj (1,3 milijuna noćenja) te Dubrovnik (1,2 milijuna). Slijedi Poreč (1,1 milijuna), pa Zagreb (909 000 noćenja).

Što se ovogodišnjeg lipnja tiče, u odnosu na lipanj 2019. ostvareno je 89 posto dolazaka i 98 posto noćenja. Očekivanja su velika za dva udarna turistička mjeseca, srpanj i kolovoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close