‘Tuđman’ u EU projektu za ‘zelenije’ aerodrome i čišći okoliš

Autor: Darko Bičak , 08. studeni 2021. u 22:00
Zagrebački aerodrom jedan od četiri u projektu OLGA/BORIS ŠĆITAR/VL/PIXSELL

Projekt se temelji na integriranom pristupu, a započeo je 1. listopada 2021. te će razvijati inovativne održive mjere za smanjenje štetnih emisija na zračnoj i zemaljskoj strani zračne luke.

Europska komisija odobrila je novi projekt za smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora/industrije na okoliš pod nazivom OLGA – hOListic Green Airport (Cjeloviti zeleni aerodrom) u koji su uključene četiri međunarodne zračne luke i njihovi lokalni dionici: Pariz-Charles de Gaulle, Milano Malpensa, Zagreb i Cluj.

Projekt se temelji na integriranom pristupu, a započeo je 1. listopada 2021. te će razvijati inovativne održive mjere za smanjenje štetnih emisija na zračnoj i zemaljskoj strani zračne luke, uz unapređenje energetske učinkovitosti, kvalitete zraka, bioraznolikosti i gospodarenja otpadom.

Kako ističu u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, na kojoj se provodi projekt, ova rješenja podupiru nastojanja EU u postizanju ugljične neutralnosti i imaju za cilj poboljšanje kvalitete života.

Proračunom od 34 milijuna eura, od čega će 25 milijuna osigurati Europska komisija u razdoblju od 60 mjeseci, partneri u projektu OLGA nastojat će pronaći rješenja za značajno smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora u cjelini na okoliš.

Projekt OLGA okuplja 57 partnera i povezanih subjekata koji čine raznolik konzorcij u rasponu od velikih i manjih aerodroma, zračnih prijevoznika i zrakoplovne industrije, do javne vlasti, istraživača te inovativnih malih i srednjih poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close