Tržišna niša za hrvatske proizvođače je dizajnirani namještaj rađen po mjeri u malim serijama

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2014. u 09:29
Velika posjećenost stručnog skupa o namještaju/Goran Stanzl/PIXSELL

U hrvatskom izvozu prevladavaju stolice i sjedala, a slijede kuhinjski namještaj i spavaće sobe. U zadnje tri godine uočljiv je oporavak drvne industrije u Hrvatskoj.

Iako drvoprerađivačka industrija čini 13 posto ukupne prerađivačke industrije Hrvatske, s udjelom ukupnog hrvatskog izvoza od 8 posto, te je jedan od rijetkih sektora koji u zadnjih nekoliko godina bilježe izvozni suficit, bez dobre strategije razvoja, značajnih ulaganja u distribuciju i prilagodbu zakonske regulative ne može se očekivati da će se ispuniti ogroman potencijal sektora, zaključili su sudionici jučerašnje konferencije Poslovnog dnevnika pod nazivom "Priča o hrvatskom namještaju", koja je održana uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

 

30tisuća

zaposlenih u drvnoj industriji je cilj sektora

Uz predstavnike javnog sektora, Vlade, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih šuma te Javne nabave, na konferenciji su sudjelovali vodeći hrvatski predstavnici proizvođača i distributera namještaja kao što su Spin Valis i Prima. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je da je drvoprerađivački sektor od strateške važnosti za razvoj hrvatskog gospodarstva. "Drvna industrija zadnjih 10 godina bilježi svojevrsni gospodarski preporod, snažan zamah proizvodnje i izvoza, uz jačanje uloge finalista i pozitivnom bilancom u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Vanjskotrgovinski suficit drvne industrije se u posljednjih pet godina udvostručio te je u 2012. godini iznosio 384 milijuna dolara, a u odnosu na prije 10 godina povećao za 5 puta. Proizvodnja namještaja je deficit u iznosu od 128 milijuna dolara, koji je imala 2008. godine, u 5 godina pretvorila u suficit od 20 milijuna dolara. No unatoč dostatnoj kvalitetnoj drvnoj sirovini i tradiciji u proizvodnji namještaja, RH ne zadovoljava rastuću potražnju za namještajem, te ima nezadovoljavajuću strukturu izvoza, jer 65 posto prihoda od izvoza čine primarni proizvodi od drva, a samo 35 posto finalni", istaknuo je ministar Jakovina.

"Morate imati nešto posebno, nešto što će vas izdvojiti od konkurencije. Mislim da je to "nešto posebno" što vam treba, dizajn i kvaliteta vaših proizvoda. Velika većina vas je shvatila da je bitnija kvaliteta od kvantitete, tim prije što RH nema uvjete za proizvodnju velikog obujma. U hrvatskoj proizvodnji namještaja je osjetan nedostatak visoko kvalificiranih kadrova. Zato će naš cilj certificiranje proizvodnih procesa, zaključio je Jakovina. U ovoj branši vlada zajedništvo pri rješavanje bitnih problema što omogućava sinergiju i učinkovitost. Kina, SAD i Italija su najveći proizvođači namještaja na svijetu čija tržišna vrijednost iznosi 450 milijardi USD, rekao je Darko Motik sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U hrvatskom izvozu prevladavaju stolice  i sjedala a slijede kuhinjski namještaj i spavaće sobe. U zadnje tri godine uočljiv je oporavak drvne industrije u Hrvatskoj. Ujedno je primjetan pad uvoza što je izravna posljedica smanjivanja kupovne moći. Hrvatske tvrtke najviše izvoze u Njemačku, Slovačku, Italiju i Sloveniju odnosno pretežno u zapadno europske zemlje.

Prihod po zaposlenom u ovoj industrijskoj grani se povećava a jedan od uzroka je smanjivanje broja djelatnika. Povećanoj potražnji za domaćim namještajem u Hrvatskoj doprinijela je i akcija Drvo je prvo  koju provodi Hrvatska gospodarska komora. Darko Motik pri tome je ustvrdio kako su promotivne aktivnosti nedovoljne te ih treba povećati u svim medijima. U panel diskusiji Zdravko Jelčić direktor i vlasnik tvrtke Spin Valis  naglasio je kako drvna industrija odnosno industrija namještaja uz prehrambenu industriju  ima najveće  potencijale za dalji rast i razvoj u Hrvatskoj.

Unatoč krizi u ovoj djelatnosti nije izgubljeno mnogo radnih mjesta a jedan od strateških ciljeva je dostizanje brojke od 50.000 zaposlenih koliko ih je bilo 90-ih godina prošlog stoljeća u ovoj branši. Konstruktivna suradnja s Hrvatskim šumama omogućila je potpisivanje desetogodišnjih poslovnih ugovora što je omogućilo lakše planiranje i poslovnu stabilnost. Aida Kopljar načelnica Sektora drvne industrije Ministarstva poljoprivrede istaknula je kako za sada nije artikulirana cjelovita zakonodavna regulativa za ovu industrijsku granu. Projekt HGK Drvo je prvo potakao je veću upotrebu drva u graditeljstvu, energetici, opremanju različitih objekata kao i veću potrošnju kroz sustav javne nabave. Eventualna zaštita domaće sirovine mora biti u skladu s pravnom stečevinom EU kako se ne bi narušio slobodan protok roba.

Šime Svetina predsjednik Udruge drvne i papirne industrije pri HUP-u napomenuo je kako proizvodimo namještaj nižih cjenovnih razreda a prisutna je i vertikalna integracija koja uz velike fiksne troškove i veliku vrijednost imovine smanjuje tržišnu fleksibilnost. Neophodna je veća usmjerenost na kupce te proizvodnja visoko kvalitetnog i atraktivnog namještaja koji će se prodavati po premium cijenama. Na tržištu radne snage ima dovoljno kompetentnih dizajnera čiju važnost i ulogu još uvijek ne prepoznaju brojni poslodavci, konstatirao je u panel diskusiji Mladen Orešić, profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nerazumijevanje fenomena dizajna još uvijek je rašireno u Hrvatskoj pa je u tom pogledu potrebno educiranje. Implementacija dizajna u proizvodno razvojni proces omogućava generiranje velike količine  nove dodane vrijednosti što u konačnici rezultira premium cijenama. 

Izjave sudionika

Drvna industrija zadnjih 10 godina bilježi svojevrsni gospodarski preporod, snažan zamah proizvodnje i izvoza, uz jačanje uloge finalista i pozitivnom bilancom u vanjskotrgovinskoj razmjeni
Tihomir Jakovina, Ministar poljoprivrede

Mi ne možemo nikom pogodovati, no izrada pravilnika i kataloga namještaja za opremanje ureda trebali  bi doskočiti poplavi jeftinog namještaja loše kvalitete
Dario Janković, Državni ured za središnju javnu nabavu

Cilj nam je udvostručiti izvoz. Sektor ima ogroman potencijal, no ne možemo sami. Treba nam strategija, zakonska regulativa i europski fondovi
Zdravko Jelčić, Direktor i vlasnik Spin Valis

Nema zapreke da se donese zakon o preradi i proizvodnji namještaja i proizvoda od drva, koji će regulirati sektor i povećati nadzor polufinalne robe
Aida Kopljar, načelnica sektora drvne industrije Ministarstva poljoprivrede

Na hrvatskom tržištu postoji 300-tinjak dizajnera namještaja, no drvoprerađivači nisu prepoznali njihov značaj u podizanju konkurentnosti
Mladen Orešić, Arhitektonski fakultet

Hrvatski drvoprerađivači imaju i više nego dovoljno sirovine. Cijena hrvatskih trupaca niža je nego u drugim zemljama, a kad bi osnovali burzu trupaca tek bi se vidjela njihova vrijednost.
Ivan Pavelić, Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma

Komentirajte prvi

New Report

Close