Izvješće obavijeno tajnom: Prošla je godina za hrvatsku vojnu industriju bila najlošija u proteklih pet, pa i više

Autor: Marija Brnić, Davor Ivanković/VL , 29. svibanj 2020. u 08:00
Hrvatska vojna industrija lani je izvezla samo 493 milijuna kuna/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

U 2020. proizvodnja pištolja nam je toliko porasla da ćemo vjerojatno u srpnju imati bolji rezultat nego cijele prošle godine, kaže šef HS Produkta.

Prošla je godina za hrvatsku vojnu industriju bila najlošija u proteklih pet, pa i više. Prema godišnjem izvješću o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe, kojeg je Vladi jučer podnio ministar gospodarstva Darko Horvat, vojna industrija izvezla je samo 493 milijuna kuna.

U odnosu na prethodnu 2018. izvoz im je prepolovljen, a u odnosu na rekordnu 2016., kada je Hrvatska izvezla oružja za skoro 1,7 milijardi kuna, rezultat je tri i pol puta lošiji.

Dominantni ‘igrač’

To izvješće uvijek je obavijeno tajnom, jer se ne navode imena proizvođača i vrste proizvoda, no do sada je hrvatski izvoz oružja uvijek ovisio o poslovanju i prodaji karlovačkog giganta HS Produkta, koji čini više od polovice ukupnog hrvatskog izvoza oružja.

Tako je bilo i rekordne 2016., kada smo izvezli oružja u vrijednosti od 224 milijuna eura, uglavnom stoga što su Karlovčani te godine u SAD-u prodali rekordnu količinu od 575 tisuća pištolja, čime je Hrvatska čak izbila na treće mjesto dobavljača pištolja za SAD.

Toliki uspjeh temeljio se tada na strahu američkih građana koji su očekivali da će tadašnji predsjednik Barack Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, pa su Amerikanci doslovce opsjedali trgovine oružja.

Čim je na čelo SAD-a došao Donald Trump, dogodio se zamjetan pad potražnje i prodaja je pala za 20 posto. Taj trend inače je dobro poznat HS Produktu, jer kada SAD ima republikanskog predsjednika prodaju puno manje oružja nego kad je na čelu države demokrat, pa je i 2019. bila rekordno loša.

Predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin potvrđuje da im je u odnosu na 2018. promet više nego prepolovljen, iznosio je tek 340 milijuna kuna, dok je za usporedbu u 2016. bio 921 milijuna kuna.

“Na sreću, u 2020. proizvodnja pištolja nam je toliko porasla da ćemo vjerojatno već u srpnju postići bolji rezultat nego cijele prošle godine”, kaže Pavlin. I doista, u Karlovcu proizvode u “tri smjene”, čak su zaposlili i novih 50 radnika (ukupno 1700) i nadaju se da bi 2020. mogla barem dosegnuti rekordnu 2016. godinu.

Premda to u HS Produktu nitko ne želi reći, povećanje prodaje u SAD-u očito ima veze sa strahom Amerikanaca od koronavirusa, o čemu uostalom govore američki mediji koji potvrđuju rekordan skok prodaje oružja koincidira s početkom pandemije.

Stvarna slika

Pad izvoza oružja, međutim, nije vezan isključivo uz HS Produkt. U godinama kada smo izvozili više od 200 milijuna eura značajan dio utrška odnosio se i na izvoz tzv. neperspektivnog oružja, iza čega se krio izvoz u Jordan i Saudijsku Arabiju, uz dogovor sa SAD-om.

Tih godina Hrvatska je poprilično ispraznila svoja skladišta puna streljiva, granata za topove i haubice, minobacača, a radilo se uglavnom o oružju preostalom nakon rata. Uz to, na ista mjesta smo izvozili i protuoklopne topove, rakete za VBR i ručne bacače granata, a sve zajedno u godišnjoj vrijednosti od 20 do 80 milijuna USD.

U 2019. tog izvoza više nema. Sličan trend bilježi i uvoz oružja, koji je u 2019. bio na razini od 92 milijuna kuna, dok je rekordan rezultat također ostvaren u 2016., kada je uvezeno 526 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close