Trpe gubitke zbog cijena ugovorenih prije korone

Autor: Suzana Varošanec , 14. travanj 2022. u 07:11
Direktor Strabaga Hrvatska Veljko Nižetić/J. Regović/PIXSELL

U Hrvatskoj građevinari i dalje trpe gubitke realizirajući ugovore po cijenama koje su dogovorene prije korone, rata u Ukrajini, snažnog rasta cijena energenata i materijala poput čelika.

Za nastavak visokih javnih ulaganja u graditeljstvu – lani u RH u vrijednosti od 5,5 milijardi kuna, u Sloveniji 7,5 mlrd kn, na raspolaganju su izdašni izvori financiranja za ulaganja u prometnu infrastrukturu iz fondova EU.

To je važna poruka jučerašnjeg slovensko-hrvatskog poslovnog foruma u Portorožu. Ipak, u Hrvatskoj građevinari i dalje trpe gubitke realizirajući ugovore po cijenama koje su dogovorene prije korone, rata u Ukrajini, snažnog rasta cijena energenata i materijala poput čelika.

Kako je objasnio direktor Strabag Hrvatska Veljko Nižetić najizloženije su male tvrtke, a Strabag koji je veliki sustav lakše izlazi na kraj sa svim problemima.

S obzirom na veliki investicijski ciklus u RH, nakon povučenih ili dogovorenih sredstava iz fondova EU, po njemu ne bi bilo dobro da dođemo u “situaciju da zbog navedenih čimbenika ne možemo realizirati investicije za koje smo dobili novac iz EU”.

Međutim, prema ministru mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića rješenje je na pomolu: njegov resor kroz radnu skupinu u kojoj su predstavnici HGK-a i HUP-a priprema operacionalizaciju Vladinog zaključka iz rujna prošle godine, koji je i dalje jedini okvir za rješenje povećanja cijena građevinskih radova, ugrađenih materijala i proizvoda u kontekstu financiranja projekata i razlike u ugovorenim cijenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close