Trojica optuženih za subvencijske prijevare osuđeni nakon priznanja i nagodbe s EPPO-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2024. u 14:35
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na uvjetne zatvorske i novčane kazne od 2500 do 5000 eura u srijedu su, nakon nagodbe s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO), osuđena trojica optuženika za subvencijske prijevare prilikom kupnje strojeva za poliranje mramora i granita te viličara.

Prvooptuženog poduzetnika EPPO je pred zagrebačkim Županijskim sudom teretio da je s dvojicom suoptuženika dogovorio prijevarne aranžmane za kupnju linije za poliranje mramora i granita te viličara.

U oba slučaja optuženi su za provođenje postupaka nabave pod protutržišnim uvjetima te prikrivanje da je stvarna vrijednost kupljene opreme niža od prikazane, ali i da nabavljena oprema nije nova.

Time su, ističe EPPO, doveli u zabludu Hrvatsku agenciju za mala i srednja poduzeća, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO), kao agenciju za isplatu poticaja.

Također bili su optuženi i za podnošenje agenciji krivotvorenih dokumenata kojima su pravdani troškovi posredničkom tijelu.

Šteta koja je postupanjem optuženika prouzročena proračunu EU-a iznosila je 59.000 eura, a dio nezakonito pribavljenog novca jedna od optuženih tvrtki vratila je prije podizanja optužnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close