Tri scenarija raspleta krize s Kuščevićem

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2019. u 11:14
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dio HDZ-ovih partnera neće glasati sa SDP-om o odlasku ministra uprave, ako glasanja bude, što premijeru daje prostor za manevar.

Kriza koalicije HDZ-a i HNS-a zbog ministra uprave Lovre Kuščevića idući se tjedan može rasplesti prema nekoliko scenarija, analizira Večernji list.

Vjerojatno je najizgledniji onaj da Kuščević sam podnese ostavku kako bi premijera Plenkovića riješio problema da ga on smjenjuje pod pritiskom koalicijskog partnera HNS-a i oporbenog SDP-a.

Bandićevci ne traže pozicije

Time bi u vodu palo i glasanje o opozivu u Saboru, a HNS bi ostao u Vladi.

Drugi mogući scenarij jest taj da Kuščević jednako tako podnese ostavku, ali da premijer Plenković na neki način pokuša poniziti HNS, odnosno navuče ih na sjednicu Vlade bez jasnog dogovora odlazi li Kuščević iz Vlade, pa smijeni i HNS-ove ministre u slučaju da glasaju za ministrov opoziv. Tako bi se riješio i koalicijskog partnera i aferama opterećenog ministra. Većinu u Saboru popunio bi zastupnicima iz Kluba Milana Bandića.

Treći i zasad najmanje vjerojatan scenarij podrazumijevao bi da premijer Plenković odluči spasiti ministra Kuščevića, da HDZ-ovi partneri, osim HNS-a koji bi otišao iz Vlade, na glasanju o opozivu budu suzdržani, a da većinu u Saboru umjesto HNS-ovih zastupnika čine oni Milana Bandića i možda još neki spavač iz oporbenih redova. Da su svi scenariji još u igri, svjedoči i to što se Klub Milana Bandića, koji ukupno broji 12 zastupnika i čini vladajuću većinu, još nije odlučio kako će se postaviti na glasanju, ako do njega dođe, o opozivu Kuščevića. Štoviše, neslužbeno se iz tog Kluba čuje da su spremni nadomjestiti HNS-ove zastupnike ako ta stranka napusti koaliciju, ali da zauzvrat neće tražiti pozicije u Vladi i javnim poduzećima.

U HSLS-u se čuje da bi njihov zastupnik Darinko Kosor na tom glasanju bio suzdržan, što ide u prilog tezama da bi, izuzev HNS-a i možda SDSS-a, ostali HDZ-ovi partneri bili spremni ne glasati za opoziv Kuščevića, što Plenkoviću daje više prostora za manevar. Iz krugova bliskih predsjedniku Sabora Jandrokoviću i Klubu zastupnika HDZ-a Bačića, doznajemo da će se sporna pitanja riješiti idućih dana, a i premijer Plenković najavio je rasplet situacije i konačnu odluku o sudbini ministra Kuščevića idući tjedan.

Do rasprave o opozivu ministra Kuščevića u Saboru neće ni doći, uvjeren je HSLS-ov Darinko Kosor, očito sugerirajući da će prije toga Kuščević sam podnijeti ostavku ili da će ga premijer smijeniti. Vjeruje da će svi narušeni odnosi u vladajućoj koaliciji biti riješeni do sredine sljedećega tjedna. – Situaciju će riješiti predsjednik Vlade i HDZ-a na sastanku koji će biti održan najvjerojatnije u utorak. Mislim da će se sve riješiti dobro u interesu RH i građana. I Vlada i većina su tu radi interesa građana. Mislim da sam vam time dao jasan odgovor – odgovorio je Kosor na pitanje ostaje li pri stavu da Kuščević mora otići. Kritiku ipak upućuje HNS-u zbog nekorektnog odnosa.

U HNS-u čekaju Plenkovića

– Mi sigurno ne bismo nastupili na takav način jer 2010. godine, kada smo bili nezadovoljni, pošteno smo istupili iz koalicije. Ne možete sjediti u Vladi i imati desetke direktora i državnih tajnika, ministara, imati novog lidera stranke koji govori da iz koalicije treba izaći i još podržavati kandidata za predsjednika iz oporbene stranke – objašnjava Kosor.

U HNS-u čekaju sastanak s premijerom i tvrde da nema odstupanja od zahtjeva da Kuščević ode iz Vlade, u suprotnom odlaze oni.

Komentirajte prvi

New Report

Close